#PereUbuKiest - Johnny Rivers - Memphis (1964)

#PereUbuKiest - Johnny Rivers - Memphis (1964)

Dat David Thomas aka Pere Ubu een vreemde eend in de bijt is, blijkt ook uit een greep uit zijn favoriete platen.

Johnny Rivers had een grote hit met Memphis van Chuck Berry met een arrangement dat hij leende van Elvis Presley. Johnny Rivers (echte naam: John Henry Ramistella) was een goed zanger en zijn arrangementen waren briljant, waarbij hij op een gelikte manier partysoundtracks in de achtergrond van de song verwerkte: applaudisserende mensen, pratend, schreeuwend en meebrullend. David Thomas vond dat als jonge muziekliefhebber uitermate boeiend: “It’s the notion of taking a musical performance and contextualising it”.

Johnny Rivers had een rijkgevulde carrière, maar bleef in Europa onder de radar. Zijn repertoire omvat pop, folk, blues en ouderwetse rock-'n-roll. Rivers kwam in de hitlijsten terecht in de jaren zestig en zeventig, maar blijft vooral bekend vanwege een reeks hitsingles tussen 1964 en 1968, waaronder Memphis, Mountain Of Love (een cover van Harold Dorman ), The Seventh Son (een cover van Willie Mabon ), Secret Agent Man, Poor Side Of Town " (een nummer één in de VS), Baby I Need Your Lovin (een cover uit 1967 van het nummer van The Four Tops uit 1964) en Summer Rain.

Op 12 juni 2009 werd Johnny Rivers opgenomen in de Louisiana Music Hall of Fame. Zijn naam is vele malen voorgesteld voor opname in de Rock And Roll Hall Of Fame, maar hij werd nooit geselecteerd. Wel werd hij genomineerd voor opname in 2015 in America's Pop Music Hall Of Fame.

Op 9 april 2017 zong hij een nummer, zichzelf begeleidend op akoestische gitaar, tijdens de begrafenis van Chuck Berry in The Pageant in St. Louis, Missouri. In 2019 kondigde Rivers een afscheidstournee aan. Zijn laatste liveoptreden was, op 81-jarige leeftijd, in juli 2023 in het Commerce Casino nabij Los Angeles.

10 juli 2024
Laurens Leurs