People In Houses - Metal Detector

People In Houses - Metal Detector

De grenzen zijn dan wel weer geopend, maar laten we voorlopig nog even in eigen land blijven en de ogen en oren richten op People In Houses. Zij mochten op vrijdag 19 juni 2020 de debuutsingle voorstellen en in dezelfde adem aankondigen dat later dit jaar een debuutalbum uitkomt.

People In Houses is een eerlijk akoestisch trio uit Gent en bestaat uit singer-songwriter Merijn Landuyt (gitaar), Johannes Wannyn (zang, gitaar, mandoline) en Koen Eeckhout (zang, trompet, euphonium). Allemaal niet nieuw binnen de entertainmentwereld. Als People In Houses tref je ze meestal aan samen rond één microfoon, met een vat vol vertelsels en in een stijl die dicht aanleunt tegen kleinkunst.

En die stijl is zeker hoorbaar in debuut single Metal Detector, een nummer dat werd geschreven onder de Californische zon, met de voeten in het zand en een kritische kijk op de Amerikaanse samenleving. Een samenleving waarin volgens Landuyt de ongelijkheid nog net iets scherper wordt afgetekend, maar ook één waarin woorden als hoop en verandering betekenisvol zijn. En dat is ook meteen de korte samenvatting van het debuut van het trio.

Uiteraard hoort er bij een debuutsingle ook een video. In dit geval gaat het om een zelfgemaakte poppentheater-video, een knipoog naar één van de vorige creatieve bezigheden van Landuyt. Het is even wennen aan de stijl van het nummer, maar hoe meer je ernaar luistert, hoe meer geruststellend de stemmen van dit trio klinken. Benieuwd of ze dit ook kunnen aanhouden in debuutplaat ‘Pockets Full Of Change’, die later dit jaar verschijnt.

22 juni 2020
Marjolein De Smet