Penguin Cafe - 'A Matter Of Life... 2021'

Penguin Cafe - 'A Matter Of Life... 2021'

Dit is niet voor iedereen, maar als je een hart hebt voor pakweg het werk van Wim Mertens of als je je popmuziek graag enigszins klassiek ingekleurd hebt dan is A Matter Of Life…2021’ van Penguin Cafe jouw gefundenes Fressen.

Penguin Cafe is eigenlijk een mooi familieverhaal, want bandleider Arthur Jeffes zet hiermee het werk voort van zijn vader, Simon Jeffes (hij overleed in 1997), die met het originele Penguin Cafe Orchestra van midden jaren zeventig tot aan zijn dood de wereld verraste met avant-garde popfolk op klassieke leest geschoeid. 

Het leuke aan The Penguin Cafe Orchestra was de lichtvoetigheid en speelse manier waarop met klassiek werd omgegaan en dat is precies waar Penguin Cafe het verschil maakt. Luister naar Ghost In The Pond en je voelt als het ware de heuvels van Schotland voorbijglijden. De soundtrack bij James Herriott in 'Alle Schepsels Groot En Klein' als het ware.

'A Matter Of Life…2021' is geen nieuwe plaat, maar een heruitgave naar aanleiding van de tiende verjaardag, geremasterd en voor het eerst op vinyl uitgebracht. De enige nieuwe versie is die van Harry Piers dat zoon Jeffes speciaal schreef voor de uitvaartplechtigheid van zijn vader vierentwintig jaar geleden. Doorheen de jaren was de veelgespeelde track geëvolueerd. "So while this is still very much the same tune, I think it has a lot more nuance and detail that reflect the years that have passed since 2011”, aldus Arthur Jeffes.

Ze hopen het geheel ook weer live te mogen spelen en de afgestofte plaat weer te presenteren. De line-up voor 'A Matter Of Life' was geen gewone klassiek opstelling, maar bevatte ook uiteenlopende sessiemuzikanten in de persoon van Neil Codling van Suede, Cass Browne van Gorillaz, Oli Langford van Florence And The Machine en Darren Berry van Razorlight.

Het Penguin Cafe Orchestra van weleer had al een waardige opvolger gevonden in Penguin Cafe, dat nu met de tinnen verjaardag van het debuut in een nieuw, sonisch jasje vernieuwde aandacht vraagt voor het pinguïnrijk van het geslacht Jeffes. Van ons mag het.

25 mei 2022
Laurens Leurs