Pendragon - progtopper op dvd

Achtergrond

Het Poolse Metal Mind Productions heeft al een aardige reputatie opgebouwd op het vlak van dvd-opnamen van – vooral Britse – progrock. Locatie is zoals steeds het prachtige theater van Katowice. Met ‘Passion’ onder de arm – progplaat van het jaar 2011 op deze site – kreeg Pendragon een warme ontvangst van de immer groeiende Poolse fanbase. ‘Out of Order Comes Chaos’ is de excellente registratie van één van de beste bands in het genre vandaag.

Pendragon - progtopper op dvd



Met een openingstrack als Passion was de nieuwsgierigheid meteen gewekt. Een nummer dat invloeden uit de hedendaagse muziek koppelt aan het bekende groepsgeluid. Ook het tweede schijfje start met een nieuwe track, al is This Green And Pleasant Land natuurlijk vertrouwder terrein voor de fans. De gloedvolle vertolking maakt er geen geheim van dat dit nummer (waarin zanger-gitarist Nick Barrett zich kritisch uitlaat over zijn vaderland) weldra de status van klassieker zal bereiken.

Ook het vorige, eveneens schitterende album ‘Pure’ is met wervelende uitvoeringen van Comatose en Indigo prominent aanwezig. En ach ja, zoveel klassieke songs van de jongens passeren de revue dat het te veel wordt om hier op te noemen. 

De gitaar van Barrett mag dan terecht al onze belangstelling opeisen, evenmin kun je naast Scott Higham kijken. Dit drumfenomeen weet ook het oudere werk een powerboost te geven terwijl hij voortdurend zit te grijnzen, oogcontact houdt en aanwijzingen geeft. Klein van gestalte, maar als een Napoleon dirigeert hij van achter zijn kit. Bassist Peter Gee en toetsenist Clive Nolan zijn hun tegenpolen: dienend en teruggeplooid op de flanken.

Ook dit concert is door de Polen weer erg vakkundig in beeld gebracht. ‘Out of Order Comes Chaos’ belooft twee schijfjes luister- en kijkplezier van de bovenste plank. Begin maart verschijnt dan de cd-versie. 

2 februari 2013
Christoph Lintermans