#Pedalsteel - George Harrison - Behind That Locked Door (1970)

#Pedalsteel - George Harrison - Behind That Locked Door (1970)

Wikipedia zegt: “The pedal steel guitar is a console-type of steel guitar with pedals and knee levers that change the pitch of certain strings to enable playing more varied and complex music than any previous steel guitar design. Like all steel guitars, it can play unlimited glissandi (sliding notes) and deep vibrati—characteristics it shares with the human voice." Wij maakten een puur arbitraire keuze van het moment, want er zijn er veel, heel veel. Mooie, meeslepende songs met die typische, melanscholische twang.

Waar zo'n weekje pedalsteel al niet goed voor is. Het geeft ons de schalkse gelegenheid om ook van die licht vergeten parels als dit Behind That Locked Door van George Harrison op te graven.

Machtig mooie song, mede door de inbreng van de pedalsteel van Pete Drake, een Nashville sessiemuzikant, die ook wel één en ander op de kerfstok had, want wat te zeggen van pakweg Stand By Your Man van Tammy Wynette of Lay Lady Lay van Bob Dylan.

Trouwens, Harrison schreef Behind That Locked Door speciaal voor Dylan. Om hem aan te moedigen om terug live te gaan spelen en uit zijn kot te komen. Opgenomen in London in de zomer van 1970, nadat George terug thuis was van New York, waar hij een sessie speelde voor Dylans 'New Morning'.

Dylan kwam, na drie jaar retraite met de familie, uiteindelijk terug naar buiten op het Isle Of Wight Festival (samen met The Band) aan de zuidkust van Engeland. Voor die gelegenheid zakten zo maar eventjes driehonderd Amerikaanse journalisten af om de druk nog te verhogen. Harrison schonk zijn vintage Gibson J-200 akoestische gitaar aan Dylan voor de show, die op zijn beurt de Hare Krishna Mantra speelde, net voor de show. Harrison zou de hele show aan de kant van het podium volgen en geïnspireerd raken.

Pete Drakes pedalsteel zou de song aanzienlijk inkleuren en schragen. De bijdragen van Pete Drake op de driedubbele lp 'All Things Must Pass' waren overigens allemaal opgenomen met Peter Frampton aan zijn zijde op akoestische gitaar (hetgeen niet op de albumcredits terug te vinden is).

Pete Drake, uit Augusta, Georgia was gepokt en gemazeld in de country en er was geen naam in de jaren zestig en zeventig of hij had er voor gespeeld: Willie Nelson, Johnny Cash, Kenny Rogers, Dolly Parton, Lefty Frizzell, George Jones, Porter Wagoner, Buck Owens maar ook rocknamen als Ringo Starr, Elvis Presley, Frankie Miller of Tommy James & The Shondells. Hij overleed in 1998 op zesenvijftigjarige leeftijd aan een zware longaandoening en werd opgenomen in de Country Music Hall of Fame in 1970 en ook in de Steel Guitar Hall of Fame in 1987 (yep, die bestaat).

Foto: https://www.petedrake.net/

2 april 2021
Laurens Leurs