#Pedalsteel - Daniel Lanois - J.J. Leaves L.A. (2006)

#Pedalsteel - Daniel Lanois - J.J. Leaves L.A. (2006)

Wikipedia zegt: “The pedal steel guitar is a console-type of steel guitar with pedals and knee levers that change the pitch of certain strings to enable playing more varied and complex music than any previous steel guitar design. Like all steel guitars, it can play unlimited glissandi (sliding notes) and deep vibrati—characteristics it shares with the human voice." Wij maakten een puur arbitraire keuze van het moment, want er zijn er veel, heel veel. Mooie, meeslepende songs met die typische, melanscholische twang.

Heel even zwijn we te rade gegaan bij muzikale vriend en pedalsteelist uit eigen contreien - hij is van Genk, maar woont in Gent - Gianni Marzo van Isbells, Marble Sounds en tegenwoordig ook solo. En hij is eerlijk: “Ik ben een grote liefhebber en (voorzichtige) bespeler van de pedalsteel. En daar blijft Daniel Lanois voor mij een unieke vertegenwoordiger van. Ikzelf ben best blown away door de aan topsport aanleunende bravoure van veel pedalsteelbespelers, maar echt diep gaat die heel technische benadering niet. Ik val vooral in zwijm bij de heel zachte, atmosferische, bij momenten abstracte maar altijd onwaarschijnlijk lyrische en sfeervolle stijl en composities van Lanois.”

Als hardcore fan van Daniel Lanois kunnen we dat enkel bijtreden. Het werk van Lanois is inderdaad subtiel doordesemd van pedalsteelgeluiden. Vaak zal je ze zelfs niet als dusdanig herkennen, maar zitten ze als wellustige bloemen in het behang gevat. En hij durft er soms ook pedaaleffecten tussen te gooien waardoor je niet eens weet dat het om een pedalsteel gaat, de vlegel.

Enfin, het filmpje om deze week af te ronden is ook een suggestie van Gianni. Daniel Lanois zet hier in 2006 in Australië, enkel geflankeerd door een percussionist, de pedalsteel helemaal in het spotlicht. O ja, voor wie er maar niet genoeg van kan krijgen van dit instrument nog een extra tip van Gianni: Daniel Lanois' slideplaat uit 2016 'Goodbye To Language' die hij samen met specialist Rocco Di Luca uitbracht. Wij hebben ze alvast gevonden.

Foto: Calum Slingerland

4 april 2021
Laurens Leurs