Pavement: de kunst van het fouten maken

Achtergrond

De nineties zijn helemaal terug. Nieuwe bandjes grijpen terug naar de sound van de jaren negentig en de invloedrijke alternatieve bands van weleer grijpen de kans om eindelijk hun nalatenschap te verzilveren. De reünietournee van Pavement wordt op luid gejuich onthaald maar er zijn ook fans die de herinnering intact willen houden en het liever niet zien gebeuren. Want Pavement kan veel mooie herinneringen kapot maken, héél veel. Voor zij die net iets te jong waren in 1992, of net de verkeerde kant uitkeken, leggen we even uit waarom Pavement zo'n belangrijke band was en misschien nog steeds is.

Pavement: de kunst van het fouten maken



 

1992

Pavement verschijnt op het toneel in 1992. De muziekwereld zindert nog na van 'Nevermind' van Nirvana, dat de barrière tussen underground en commercieel succes tot spaanders schopt. MTV wordt gedomineerd door Whitney Houston en Eurodisco, maar iedere zondagavond staat de video geprogrammeerd voor '120 minutes'. Jongeren die het net iets anders willen en op zoek gaan naar nieuwe geluiden vinden opwinding in de alternatieve gitaarscene, muziek waar men zich nog echt mee kan afzetten tegen z'n ouders!

Lo-fi

Na een reeks singles en ep's levert Pavement met 'Slanted and Enchanted' een vrijwel perfecte debuutplaat af die hen een steeds groeiende schare bekeerlingen oplevert. De songs zijn rommelig opgenomen, het artwork bestaat uit amateuristische knipselcollages en de optredens zijn chaotisch en nonchalant. Pavement is het perfecte uithangbord voor een nieuw muziekgenre: lo-fi, oude wijn in nieuwe zakken klaar om verorberd te worden door een nieuwe generatie. Pavement haalt de mosterd bij The Fall, Sonic Youth en The Velvet Underground maar is van meet af aan ook heel erg zichzelf.

Studentikoos

Pavement komt uit Stockton, een universiteitsstadje in California. Stephen Malkmus en Spiral Stairs ontmoeten elkaar op de universiteit. Ze nemen hun eerste demootjes op in de studio van Gary Young, een alcoholverslaafde drummer die dan ook maar de drums voor zijn rekening neemt. De band wordt aangevuld met Mark Ibold op bas en Bob Nastanovich als extra percussionist.

Wanneer Pavement voor het eerst België aandoet, speelt de band in kleine zaaltjes (Lintfabriek en Groovy Times). Aanvankelijk blijft Pavement een echte underground band, maar nadat ze door Sonic Youth meegenomen worden op tournee (legendarisch optreden in de Brielpoort) en ze met Cut Your Hair een radiohitje te pakken hebben komt daar langzaam aan verandering in. De cd's 'Crooked Rain, Crooked Rain' (1994) en 'Wowee Zowee' (1995) blijven het goed doen bij de critici. In 1994 speelt Pavement voor het eerst op Pukkelpop. Gary Young is intussen vervangen door Steve West als drummer.

Tegendraads

Het avontuurlijke geluid van Pavement wordt gekenmerkt door een combinatie van speelse melodieën, een stevige dosis toeval en doelbewuste stoorzenders. Als iets te mooi is, is het niet af. Als iets af is, is het niet bruikbaar voor Pavement. Die werkwijze vertaalt zich niet alleen in de platen van de band, maar ook in hun carrière. Stephen Malkmus haalt zich de toorn van Billy Corgan op de hals door te spotten met succesvolle alternatieve bands als Smashing Pumpkins en Stone Temple Pilots in het lied Range Life. Pavement blijft ostentatief tegendraads doen en lijkt een verdere doorbraak doelbewust te saboteren.

Invloed

Pavement blijft degelijke platen afleveren en is anno 1997 een referentie die een grote invloed heeft op andere tijdgenoten. Blur spiegelt zich aan Pavement voor hun nieuwe sound en scoort een monsterhit met Song 2. Pavement blijft het grote succes netjes ontwijken, en maakt duidelijk dat ze zich thuis voelen in de marge. Maar eigenlijk is het dan al duidelijk dat Pavement zijn uiterste houdbaarheidsdatum nadert. Na 'Brighten the corners' en 'Terror Twilight' trekt Malkmus er in 1999 de stekker uit. Hij voelt zich beperkt door de groepsdynamiek en het succes van de band.

De reünie

Nu Pavement tien jaar later terug samenkomt is dat groot nieuws. Er worden eerst een beperkt aantal optredens in de States aangekondigd en later volgt een volledige wereldtournee. In Engeland worden ze uitgenodigd als curatoren van een editie van het prestigieuze All Tomorrow's Parties festival. Ze zijn populairder dan ooit. Hun optreden in de AB is in no time uitverkocht en er wordt een verzamelalbum uitgebracht. Van een bestaan in de marge van de muziekindustrie is niet veel sprake meer. Voor het eerst is Pavement een product, dat perfect geplaatst kan worden in de herbeleef-je-jeugdindustrie. The Golden Years voor de alternatievelingen zijn misschien wel terug: "Go back to those gold soundz".

Vanaf vandaag ligt Pavements 'Quarantaine The Past', het lang verwachte best of album, in de winkels.

Wij geven deze week elke dag een exemplaar van het album weg. Mail het antwoord op onderstaande vraag naar info@damusic.be. In de titel van je mail zet je 'Pavement' en vergeet ook zeker je postadres niet te vermelden. Veel succes!

'In welk jaar splitte Pavement?'

Pavement speelt op 18 mei in een uitverkochte AB.

9 maart 2010
Kristiaan Art