Pauwel De Meyer over zijn grote held Daniel Johnston

Column

Pauwel De Meyer over zijn grote held Daniel Johnston

Gisteren overleed Daniel Johnston, voor velen niet meer dan een cultfiguur, maar voor sommige andere mensen – vaak zelf muzikanten – niet minder dan een held en een voorbeeld. Toen Pauwel De Meyer, zanger als zichzelf en vroeger frontman van tal van bands, het nieuws vernam van Johnstons vroegtijdige dood, draaide hij de hele nacht zijn platen en daarna schreef hij onderstaande tekst.

"In 2009 liep ik Daniel Johnston tegen het lijf in Gent, vlak voor de iconische stripwinkel ‘De Poort’. Ik zei: "Hi, how are you?", en hij vroeg me of ik in de buurt een stripwinkel wist zijn. Hoe ik zijn muziek heb leren kennen, ben ik vergeten. ik was nog vrij jong en weg van Kurt Cobain. Misschien was het wel het Jeremiah-T-shirt, dat hij droeg.

Ik heb de docufilm 'The Devil And Daniel Johnston' waarschijnlijk twintig keer bekeken en ik denk niet één keer zonder tranen. De tragedie van Johnstons soms duistere gedachten tegenover de schoonheid, puurheid en eerlijkheid van zijn teksten, tekeningen, filmpjes en stemgeluid hebben me altijd naar de keel gegrepen.

Hij bleef een immense inspiratie terwijl ik van kutjob naar kutjob hopte en ik kreeg hoop door, naar zijn voorbeeld,  - hij werkte voor McDonald's - aan random mensen plaatjes uit te delen. Onder meer Stijn Van De Voorde stopte ik ooit een Monster Youth-cd’tje toe, toen ik achter de kassa van de Colruyt stond.

Ik ben enorm geschrokken van zijn dood en even ontroerd als ik zie voor hoeveel medemuzikanten hij een (grote) inspiratie is geweest. Ik las gisteren dat Daniel Johnston één van de grootste songwriters van de laatste twintig jaar was. Maak daar gerust veertig jaar van. Er was maar één Daniel Johnston en ik vrees dat geen meer komt. Danny was mijn grote held."

Dat dit laatste niet gelogen is, blijkt uit het coveralbum dat Pauwel De Meyer uitbracht in 2013. Daarop coverde hij, samen met zijn vrienden van Suburb Songs, The Mountain Dew Boy Band, Petrovitsj Mys (Harehaas), Chuck Paisley en anderen veertien songs van Daniel Johnston.

Foto: Daniel Johnston: Jambase.com

13 september 2019
Marc Alenus