Patrick Van Gestel

Achtergrond

Kijk wie daar vanonder een lawine aan platen komen gekropen! Het zijn onze redacteurs die traditiegetrouw hun licht laten schijnen over het voorbije jaar. Hoe ze het overleefd hebben: de natte festivalzomer, de najaarsstorm aan straffe concerten en de reeds vernoemde lawine aan releases? U leest het hier.

Patrick Van Gestel



Hoe vat jij 2012 samen? Wat is je opgevallen? Wat is je bijgebleven?
2012 was het jaar dat Spiritualized er terug stond. ‘Sweet Heart Sweet Light’ ligt in de buurt van hun ‘Ladies And Gentlemen…’ en dat optreden op het Crossing Borderfestival bezorgde mij kippenvel van eerste kwaliteit. Het jaar zal in ons geheugen gegrift blijven als het jaar waarin Dour bijna werd weggespoeld, maar desondanks bijzonder hoge kwaliteit leverde. Pukkelpop was emotioneel, maar kon dit jaar niet tippen aan hun Waalse tegenhanger. Verder was er weer de selectie van oude glories en jong talent die de kop (opnieuw) opstaken. 2012 was goed. Op naar 2013!

Wat vond jij de beste 10 platen van 2012?
1 – ‘Sweet Heart Sweet Light’ – Spiritualized
2 – ‘Celebration Rock’ – Japandroids
3 – ‘Plumb’ – Field Music
4 – ‘Palindrome Hunches’ – Neil Halstead
5 – ‘An Awesome Wave’ – Alt-J
6 –‘Wrecking Ball’ – Bruce Springsteen & The E Street Band
7 –‘Love At The Bottom Of The Sea’ – Magnetic Fields
8 –‘ Mass V’ – Amenra
9 –‘Animal Joy’ – Shearwater
10 –‘Sonic Kicks’ – Paul Weller

Wat vond jij de beste 5 concerten van 2012?
1 – Elvis Costello’s Spectacular Spinning Songbook, AB, 30 mei
2 – Chuck Prophet, Muziekodroom, 17 april
3 – St-Vincent, Botanique, 28 februari
4 – Spiritualized, Crossing Border, 18 november
5 – Plants And Animals, Dour, 14 juli

Wat wens jij de muziekwereld voor 2013 toe? Wat zou je zelf willen horen/zien? Wie mag er het loodje leggen? Welke groep zou een reünietournee mogen doen?
De concertzalen zijn overboekt, groepen staan te dringen om te mogen spelen. Daarmee valt nu eenmaal meer geld te verdienen dan met de verkoop van platen. Voor de muziekliefhebber is dat een genot: je checkt één en ander uit op het net, betaalt voor heel wat concerten minder dan wat je voor een cd/lp betaalt en koopt er meteen ook de plaat bij (vaak goedkoper dan in de winkel), eventueel nog voorzien van handtekening van de artiest. Wat zou je dan klagen?

Reünies hoeven voor mij niet. Zelden halen ze het niveau van het origineel (Grandaddy op Pukkelpop daar gelaten), ook al wordt er zo lyrisch over gedaan. En verder laat ik gewoon op me afkomen wat komt. Daarmee heb ik ongetwijfeld al de handen vol.

29 december 2012