#Passage44Parels - This Heat - Paper Hats (1981)

#Passage44Parels - This Heat - Paper Hats (1981)

Een artikel in weekkrant Bruzz slingerde ons terug in de tijd dat de galerij. Passage 44 aan de Pachecolaan in Brussel zal namelijk verbouwd worden tot de nieuwe Brusselse uniefcampus van de KUL. Het was al verworden tot een donkere toegang tot een parkeergarage, maar in onze studententijd was het een machtig cultuurbolwerk met een mooie exporuimte, een arthousefilmzaal, Studio 1 en 2, een café, kledingwinkels en - vooral - de Médiathèque met een enorme collectie lp’s waaruit wij de meest obscure en onvindbare spullen konden lenen.

We sluiten de Passage 44-week af met een hele bijzondere. Geen gezellige plaat, een hele ongemakkelijke zelfs, maar eentje die toch al bijna veertig jaar blijft knagen aan de nieuwsgierigheid en die een vreemd avontuur verbergt en dat maar stelselmatig prijs geeft.

This Heat was dan ook geen gewone groep, balancerend op de rand van postrock, wave en noiserock. Deze Londoners werden - uiteraard - ontdekt door John Peel, die hen al oppikte middels een demo. ‘Deceit’, de tweede plaat, is het paradepaard. Een heel vreemd hobbelend paard dat voor geen meter verkocht, maar toch een cultstatus geniet zoals die bijvoorbeeld ook voor 'Metal Box' van Public Image Ltd. geldt.

Geen publiekslieveling, maar gekoesterd door (niet al te) velen. Paper Hats is een vreemdsoortig nummer dat sputtert, hakt en blaast, zich in verschillende sferen afspeelt en zich op de rand van een ontploffing bevindt, maar nooit echt tot ontsteking komt. Paranoia en een imminente dreiging. Lastig te vinden plaat destijds, maar in de Médiathèque hadden ze hem uiteraard.

2 oktober 2022
Laurens Leurs