#Passage44Parels - The Gun Club - Mother Of Earth (1982)

#Passage44Parels - The Gun Club - Mother Of Earth (1982)

Een artikel in weekkrant Bruzz slingerde ons terug in de tijd dat de galerij. Passage 44 aan de Pachecolaan in Brussel zal namelijk verbouwd worden tot de nieuwe Brusselse uniefcampus van de KUL. Het was al verworden tot een donkere toegang tot een parkeergarage, maar in onze studententijd was het een machtig cultuurbolwerk met een mooie exporuimte, een arthousefilmzaal, Studio 1 en 2, een café, kledingwinkels en - vooral - de Médiathèque met een enorme collectie lp’s waaruit wij de meest obscure en onvindbare spullen konden lenen.

The Brussels years als student gingen voor een groot deel gepaard met radio en aan de VUB was het FM Bruxel, de vrije stadsradio, die het mooie audioweer maakte. Inventieve, frisse stadsradio met de vinger aan de pols. Laatst vonden we op zolder een aantal compilatiecassetjes terug met nummers die op FM Bruxel de revue passeerden. En als student hadden we niet altijd de middelen om alles te kopen, wat ons melomane hart verlangde. Dus de bibliotheken waren de bron waaraan wij ons rijkelijk laafden. De stedelijke bib op het Muntplein in Brussel en vooral de Mediatheek van de Waalse Gemeenschap in Passage 44 in Brussel hadden veel en er werd dus naar hartelust geleend en getapet.

The Gun Club hebben we helaas nooit mogen meemaken, maar Jeffrey Lee Pierce op Futurama Deinze in 1985 maakte dat ruimschoots goed (op één dag: Sonic Youth, Executive Slacks, The Jeffrey Lee Pierce Quartet, The Triffids, The Rain Parade, The Nomads, The Jesus and Mary Chain, The Cult, Green On Red en Chris Isaak. We zouden er onmiddellijk opnieuw voor gaan). 'Miami' werd geproducet door Chris Stein van Blondie. Jeffrey Lee was voorzitter geweest van de Amerikaanse Blondie-fanclub en stond blijkbaar op zeer goede voet met zijn idolen.

En we blijven erbij: Mother Of Earth is de ontbrekende schakel in de 'American Recordings' van Johnny Cash. Rick Rubin had deze erbij moeten sleuren en het laten vereeuwingen door the man in black. En dit is de plaat waarbij we heel even twijfelden of we ze wel gingen terug brengen naar de Médiathèque. Maar anderen moesten dit ook nog ontdekken. Dus hebben we ze later netjes zelf aangekocht op cd.

30 september 2022
Laurens Leurs