#Passage44Parels - Minutemen - History Lesson Pt. 2 (1984)

#Passage44Parels - Minutemen - History Lesson Pt. 2 (1984)

Een artikel in weekkrant Bruzz slingerde ons terug in de tijd dat de galerij. Passage 44 aan de Pachecolaan in Brussel zal namelijk verbouwd worden tot de nieuwe Brusselse uniefcampus van de KUL. Het was al verworden tot een donkere toegang tot een parkeergarage, maar in onze studententijd was het een machtig cultuurbolwerk met een mooie exporuimte, een arthousefilmzaal, Studio 1 en 2, een café, kledingwinkels en - vooral - de Médiathèque met een enorme collectie lp’s waaruit wij de meest obscure en onvindbare spullen konden lenen.

“It’s hardcore, Jim, but not as we know it”. Ontdekking in ons laatste jaar in Brussel (1990, dus ettelijke jaren na de release) en vanuit de sublieme Mediatheek van de Waals Gemeenschap in de Passage 44 meegesnord: het magnum opus van Minutemen, het fabeltastische 'Double Nickles On The Dime', een grandioze dubbelelpee met maar liefst vijfenveertig songs (gaande van een halve minuut tot maximum twee minuten en vijfenvijftig seconden).

Geen hapklare brok, maar samen met die andere prestigieuze dubbelaar uit 1984, 'Zen Arcade' van Hüsker Dü, één van die beslissende albums die levens veranderden (dat van ons incluis). Een wilde rondedans met van alles en nog wat, vakkundig en eigenwijs door elkaar geklutst. Punkrock, funk, country, spoken word of jazz, als het niet klonk, dan botste het maar.

Het was voor zowel Minutemen als Hüsker Dü een afscheid van de pure hardcore en een wijde opening naar alles wat hen boeiend leek en dat was veel. Uberbassist Mike Watt beschouwt het nog steeds als het beste album waarop hij ooit gespeeld heeft. Over History Lesson Pt. 2 zei Watt: "Nowadays, when people talk about the old days, I don't say scene. I say movement. Because I really believed it was. I don't believe the Minutemen would have even existed without that movement. So, in History Lesson Pt. 2 I was commenting on this thing where even though Minutemen was kind of from a different world from these young hardcore people, we weren't old men yet. So I was trying to say, the way I looked at the aesthetics of this punk scene, there's not a lot of difference between us, except some stylistic things, which is natural, because we've all got different kinds of expression. I was actually talking to those younger guys, the younger punk guys in a way, saying we don't look down on you."

De song was een vervolg op de song History Lesson, dat op debuut 'Punch Line' uit 1981 stond, een song over een nachtmerrie over een slachtpartij die draait om macht en geld. Volgens Watt beïnvloed door the Velvet Underground, waar ze tijdens een tour in Europa met Black Flag onafgebroken naar luisterden en met name Here She Comes Now was bepalend in het muzikale luik van deze song. De tekst namecheckt zowel Bob Dylan, Joe Strummer, Eric Bloom van Blue Oyster Cult, John Doe van X als Richard Hell. 

1 oktober 2022
Laurens Leurs