Pasi - Patrice

Pasi - Patrice

Pasi eert Patrice Lumumba die zestig jaar geleden werd vermoord.

Het verhaal van Pasi begint eind jaren tachtig in Boma. De havenstad aan de Kongo-rivier was ooit een knooppunt voor slavenhandel en diende later als hoofdstad van Kongo-Vrijstaat en Belgisch-Congo.

Zijn vader studeerde in België en ontmoette hier een meisje waarmee hij na zijn studies naar Congo trok en daar werd Pasi geboren. Later komt het gezin terug naar België en op zijn twaalfde ontdekt de jonge Pasi de rapmuziek.

In het nummer Patrice kunnen we zijn lange reis mee volgen. Pasi viert niet alleen de onafhankelijkheid maar ook zijn persoonlijke vrijheid. De woelige relatie tussen moeder- en vaderland ligt hem nog steeds nauw aan het hart, pijnlijke herinneringen zet hij om in speelse maar scherpe teksten. Hij reflecteert kritisch over de geschiedenis en mengt zich eigenzinnig in de huidige dialoog.

Over muziek van de hand van Kevin Cloos rapt hij over zijn gevoelens en zijn denkbeelden. Een luie beat, een meisjeskoor (Robyne, Dhelia en Mary Slaysen) en warm koper verhullen nauwelijks de onderhuidse woede die door zijn aderen stroomt.

Op 17 Januari is het zestig jaar geleden dat Lumumba werd vernoemd, maar ook al zijn de beelden vervaagd, zijn stem klinkt verder, ook dankzij Pasi. 

7 januari 2021
Marc Alenus