Pascal Deweze (o.m. ex-Sukilove)

Achtergrond

Niet alleen onze eigen redacteurs hebben een mening over het afgelopen jaar, ook bekende en minder bekende individuen die nauw verbonden zijn met het muziekwereldje leggen dezer dagen hun ei op onze redactie. Voor producer en muzikant Pascal Deweze was het een waarlijk bewogen jaar. Hij sloot deuren en zal er in 2014 ongetwijfeld andere openen. Intussen vindt u hier zijn ervaringen aangaande 2013.

Pascal Deweze (o.m. ex-Sukilove)



Hoe zal 2013 in jouw muzikale geschiedenisboek gaan?

Ik ben nogal erg sterk in het snel vergeten van welke plaat in welk jaar alweer werd uitgebracht. Ik merk dat vooral “menselijke” gebeurtenissen me bijblijven. 2013 werd voor mij in de laatste honderd meter toch voornamelijk getekend door het overlijden van Lou Reed. Ook het handdoek-in-de-ring-gooien van mijn eigen groep Sukilove zal mij waarschijnlijk bijblijven, voor obvious redenen.

Wat vond jij de beste 5 platen van 2013?

1. Elg - La Chimie
2. Afelan - Mdou Moctar
3. The Knife - Shaking the habitual
4. Esmerine - Dalmak
5. Stellar OM Source - Joy One Mile

Wat is de meest overschatte plaat van 2013?

Da’s makkelijk, hé : zonder concurrentie die van Daft Punk! (Alhoewel Arcade Fire nog een halfslachtige poging deed om de titel binnen te halen). Niet eens een echt slechte plaat van Daft Punk maar de verhouding succes/kwaliteit staat een beetje erg scheef.

Wat is de meest onderschatte plaat van 2013?

Ik zou niet weten waar beginnen. Ik word langs alle kanten overstelpt met frisse, nieuwe muziek via cd-r's, playlists, YouTube etc. Alles in mijn hoger vermelde top vijf is om te beginnen al onderschat.

Wat vond jij de beste 3 concerten van 2013?

Ik vond Dez Mona in de Roma erg sterk. En Poliça op Pukkelpop ook. Bovendien kon ik nog een stukje Few Bits meepikken in de Coffee & Vinyl en had ik spijt dat ik de rest had gemist.

Wat was jouw fijnste concertervaring van 2013 en waarom?

Een jamsessie bij mij om de hoek in de Antwerpse Brederodestraat van een stel onbekende, Turkse muzikanten heeft dit jaar de meeste indruk op mij gemaakt: handpercussie, primitief zangkoor en twee luidkeelse hoofdzangers. Met vlag en wimpel het meest opwindende concert van dit jaar voor mij.

Wat vond jij de beste song van 2013?

Als tribute wil ik graag de song Give Me van de Nederlandse artiest The Child of Lov eruit halen. Prachtnummer sowieso, maar nu dubbel zo aangrijpend wegens zijn zeer recente overlijden.

Wat vond jij de hatelijkste song van 2013?

Geen idee. Ik zet een slecht liedje altijd meteen af en ken bijgevolg de namen van mijn vijanden niet.

Naar wie moeten we uitkijken in 2014 en waarom?

Ik verwacht grootse zaken van een man als Willie Nelson.

Wat mogen we van jou verwachten in 2014?

Ik ga een beetje tuinieren, mijn zoon opvoeden en verre reizen maken.

15 december 2013