Panoptique Electrical - 'Decades (2001-2021)'

Panoptique Electrical - 'Decades (2001-2021)'

Al meer dan twintig jaar voorziet Jason Sweeney aka Panoptique Electrical de wereld van ambientwerk, experimentele sfeerstukken, soundtracks of muziek voor installatiekunstwerken. Handenvol, digitale kluizen vol, fysieke dragers vol leuke en fantasierijke klanken leverde dat al op. Deze verzamelaar geeft meer dan dertig tracks lang een chronologische blik op de brede waaier van creaties.

Voor één keer voelen we ons een voyeur in een vreemde kamer. Want deze reeks van bijzondere geluidsexperimenten van twintig jaar Panoptique Electrical is zo fragmentarisch, bizar en uiteenlopend in zijn minimalisme, dat de beperking tot tweehonderd fysieke cd-r’s enkel toegewezen lijkt aan de grote fans of kenners. En dat zijn er allicht veel. Maar u en ik horen daar niet bij.

Wat niet wegneemt dat je als buitenstaander een fijn bindmiddel krijgt: inzicht in de grote rijkdom en diversiteit van de korte klankcreaties van deze emo-ambient componist. De Australiër maakte dan ook erg vaak muziek ter aanvulling van visuele projecten: toneelstukken, internetprojecten, experimentele documentaires of zelfs kunstgalerijen. En je mag ook genieten van een constante van sfeer en dromerigheid. Want de klankartiest weet zelfs in twee minuten durende creaties een gevoel van tijdloosheid op te wekken.

De draagkracht van deze muziek (of klankbeleving, zo u wenst) is dus groot. Wat niet anders kan als je varieert van eenzaam wentelende drones tot echostructuren met zoemende doezelklanken, van minimale pianostukken, ronkende tromboneklanken tot verdraaide cellostukken van rechterhand Zoë Barry. Van intiem en menselijk minimalisme tot tochtige, industriële ruis. Telkens minimaal, ritmeloos traag en met een unieke sfeer en vooral ook niet te matchen aan een bredere context (die je gelukkig wel tekstueel meekrijgt in het artwork).

Pittig stukje ambient om te verwerken, verteren of in je fantasie te plaatsen. Probeer maar.

4 december 2021
Johan Giglot