#Pandemiserie - Van Halen - Somebody Get Me A Doctor (1979)

#Pandemiserie - Van Halen - Somebody Get Me A Doctor (1979)

We blijven maar ploeteren tussen hangen en wurgen in dit pandemiemoeras. Dokterskabinetten, virussen en ziektebriefjes op muziek gezet is wat u een week lang opgespeld krijgt.

Yep, eentje uit onze heilige hardrockviervuldigheid Kiss /Cheap Trick  / AC/DC / Van Halen, die ons in de tweede helft van de jaren zeventig danig bezig hielden en dit bijwijlen nog doen.

Volgens gitarist Eddie Van Halen een nummer over: “Being high and feeling good, wich everyone can relate to”. Een thema dat regelmatig terugkeert in het oeuvre van Van Halen. Wellicht dat het hier dan ook niet over een griepje gaat of een bacteriële aandoening, maar eerder over een te veel van het goede.

Een van de eerste songs die Van Halen ooit samen schreef en al heel vroeg op de playlist van de eerste shows. Nochtans zou het pas op de tweede plaat “Van Halen II” in 1979 opgenomen worden. Wel is het al hoorbaar op de eerste demo’s uit 1976 die in de schoot van Gene Simmons van Kiss belandden, die hen meehielp om een platendeal te bekomen. Enkel in Japan uitgekomen als single, vreemd genoeg, want het was een favoriet van de fans mede door de gitaarinterventies van Eddie.

Auteur Brad Tolinski in zijn boek 'Eruption: Conversations with Eddie Van Halen': "Somebody Get Me A Doctor sounds like it's going to come off the rails at any minute. It slows down, it speeds up, it stops, it does all these different things. And it's really like a great blues/jazz band, or early rock band. There are these cool, ripping artificial harmonics, and these volume swells, but it's just such an exciting song. I could listen to that any day, any time – not just the guitar part, but the whole thing."

Toen Van Halen het terug op de setlist plaatste tijdens de 1998-tour met zanger Gary Cherone (die slechts één plaat met hen opnam: 'Van Halen III', niet de beste Van Halen-plaat om het extreem mild te stellen), kreeg bassist Michael Anthony live de leadvocals voor Somebody Get Me A Doctor, waarbij een sexy verpleegster het podium opkwam om de heer Anthony een shot Jack Daniels toe te dienen. Misschien een ideetje om hier het virus te lijf te gaan?

12 december 2021
Laurens Leurs