#Pandemiserie - The Ramones - You Sound Like You’re Sick (1981)

#Pandemiserie - The Ramones - You Sound Like You’re Sick (1981)

We blijven maar ploeteren tussen hangen en wurgen in dit pandemiemoeras. Dokterskabinetten, virussen en ziektebriefjes op muziek gezet is wat u een week lang opgespeld krijgt.

Damn, het was 1981 en het nieuws had het maar over één ding, zo leek het: Prins Charles en Lady Diana Spencer en het royale huwelijk. Bernard Hinault wint de Tour voor de derde keer en gaat Lucien Van Impe (op een kwartier) vooraf, die dan wel weer de bolletjestrui mee naar huis neemt, en Freddy Maertens het groen. En wij gingen voor een laatste maal met het hele gezin op vakantie in De Haan waar we, volgens pa's werkmakkers op Ford Genk, een dolgezellig vakantiechaletpark moesten huren.

Wat ze er niet bij vertelden, was dat zij van in de vroege morgen tot in de late avond aan het zwembad lagen met een krat en niet van het park af kwamen. Ook hadden ze niet meegegeven dat het dolgezellige park maar liefst drie kilometer van het strand af lag. En het begon ook nog te regenen, maar gelukkig was er de walkman en de nieuwe Ramones, 'Pleasant Dreams', waarvoor ze, op de queeste naar wereldsterdom, Graham Gouldman van 10CC engageerden, die er ook niet in slaagde om die wereldhit tevoorschijn te toveren. Maar een degelijke powerpopplaat is het wel.

Grappig was ook de eerste kennismaking van gitarist Johnny Ramone met producer Gouldman: “ One of the first things that happened when we got to the studio was that producer Graham Gouldman said: 'What’s that humming noise?' Well it was my guitar, just like it always sounded. He told me to fix i tand so I knew that things weren’t going go to well”.

Het is niet echt meer goed gekomen tussen die twee. You Sound Like You’re Sick was voor ons in 1981 dan ook de gepaste song voor het moment dat we ons behoorlijk miserabel voelden. Een nummer met de stempel van bassist Dee Dee Ramone die in die periode wel vaker over ellende, verlatingsangst en miserie verhaalde, aangezien zowel zijn persoonlijke leven als zijn plaats en rol in de groep op springen stond.

The Ramones zijn er de mannen niet naar om diepfilosofische traktaten te schrijven over ziek zijn of je ziek voelen, maar rechttoe rechtaan in de taal van de straat: “But if you must act up / You sound like you're sick / Well I can’t understand / Anything about you / You sound like you're sick”. Wij hadden er destijds als zestienjarige in de regen in De Haan wel oren naar.

7 december 2021
Laurens Leurs