Pale Saints - 'The Comforts Of Madness': 30th Anniversary Remaster

Pale Saints - 'The Comforts Of Madness': 30th Anniversary Remaster

Na reünietours en/of -albums van shoegazers Slowdive, Lush, Ride of Swervedriver, komen nu ook Pale Saints even terug aan de oppervlakte piepen. 

Grote brokken maakte de band uit Leeds nooit. Meest bekende wapenfeit is wellicht de cover van Nancy Sinatra’s Kinky Love. Of misschien herinner je je de Dum Dum Girls-cover van hun song Sight Of You? Wij leerden de groep kennen, toen ze in 1990 mochten openen voor Pixies in de Brielpoort te Deinze. De debuutplaat 'The Comforts Of Madness' komt sindsdien met de regelmaat van de klok in onze schijfjesschuif terecht. Dertig jaar na datum haalt het 4AD-label het album van onder het stof voor een heuse ge-remasterde reissue.

De deluxe reissue omvat vanzelfsprekend de oorspronkelijke elf tracks, maar werd aangevuld met demo’s en een radio-sessie. Wie had gehoopt op onuitgegeven parels, is er een beetje aan voor de moeite. De elf demo’s in het bonusmateriaal werden opgenomen als opwarming voor de echte opnames met producers Gil Norton (zie ook Pixies, Triffids) en John Fryer (zie ook Cocteau Twins, Depeche Mode) en wijken maar in weinig af van de finale versies. De demo’s hebben een iets minder vol (of iets minder geproducet) geluid wat de koorknaapstem van Ian Masters iets meer naar de voorgrond trekt in songs als You Tear The World In Two. Leuk om deze variaties eens te horen, maar niet meer dan dat. Laat ons zeggen dat Norton en Fryer een prima job deden voor wat uiteindelijk 'The Comforts Of Madness' zou worden.

De laatste vier extra’s op de reissue zijn een sessie die Pale Saints in de zomer van 1989 opnamen bij de legendarische John Peel. De songs klinken iets meer embryonaal, maar het blijft toch vooral voer voor de fans. Enige uitzondering is She Rides The Waves, oorspronkelijk van het eerste ep’tje van Pale Saints en dus moeilijk vindbaar. Het geeft de roots weer van Pale Saints als indierockbandje, vooraleer ze in het grote shoegaze-vat vielen.

Het bonusmateriaal mag ons dan al weinig van de sokken blazen, de grote verdienste van deze reissue is dat 4AD een erg ondergewaardeerd (en vooral onbekend?) album terecht nog eens in de spotlights zet. Liefhebbers van Pixies, Ride, Telescopes of Lush raden we graag aan dit debuut van Pale Saints eens te checken of te herontdekken.

14 januari 2020
Christophe Demunter