Pain Of Salvation - Remedy Lane Re:Visited

Achtergrond

Wat gaat er boven een weluitgewerkte proggy conceptplaat? Het Zweedse Pain of Salvation wist die klepel zo’n kleine vijftien jaar geleden al goed hangen, dat bewezen ze met hun magnum opus ‘Remedy Lane’. Tijd om nog eens te oogsten, moeten ze gedacht hebben. En geef hen maar eens ongelijk.

Pain Of Salvation - Remedy Lane Re:Visited



Aan fans van al wat zich ergens tussen Queensrÿche en Dream Theater bevindt is het  wellicht onnodig om Pain of Salvation nog voor te stellen. Het Zweedse vijftal was in 2002, na drie platen, nog op zoek naar een duidelijke identiteit. Op eerdere conceptplaten zoals het debuut ‘One Hour By The Concrete Lake’ en ‘The Perfect Element I’ hadden ze al blijk gegeven van grote technische vaardigheid, maar het was pas met ‘Remedy Lane’, toen ze hun complexe songstructuren wisten te combineren met bezwerende melodieën, dat de ster begon te rijzen.

Voor de gelegenheid kwam frontman Daniel Gildenlöw nog eens samen met productiemastermind Jens Bögren om de hele plaat volledig te remixen. Van de deemoedige klanken van Ending Theme over het tegendraadse drumwerk tijdens het prechorus van Rope Ends tot de laatste noten van de apotheose van Beyond The Pale. Nog meer dan vroeger geldt: wanneer ‘Remedy Lane’ toertjes draait, moet je ons een dik uur lang gerust laten.

Een remix is meestal een goeie gelegenheid om ook wat bonusmateriaal op de fans los te laten en ook hier stopt het uiteraard niet na die dertien geweldige nummers. Op de hoes prijkt namelijk het onderschrift “Re:mixed & Re:Lived”. Rara wat zouden we op het tweede schijfje nog terugvinden?

Een heruitgave van een oud album is nooit compleet zonder enkele liveversies, maar ook daarin doen de Zweden een "effortke". We krijgen namelijk de integrale live-uitvoering voorgeschoteld vanop het ProgPower USA Festival in 2014. Het is pas live dat je een goed beeld krijgt van de ware capaciteiten van een band en die zijn in het geval van Pain of Salvation meer dan indrukwekkend. Dat is bij deze nogmaals bewezen.

17 juli 2016
Nic De Schepper