Overgekeken (2/2)

Achtergrond

Niemand is volmaakt. Een dooddoener als een ander, maar toch. Je mag dan nog zo’n fervent muziekliefhebber zijn, er glipt altijd wel iets door de mazen van het net. Wij gingen op zoek naar platen in andere eindejaarslijstjes, die ons ontgaan waren. Of die hier misschien gewoon nog niet werden uitgebracht.

Overgekeken (2/2)



Younghusband – ‘Dromes’ (Sonic Cathedral)

Geen Alt-J dit jaar. Geen Django Django. Dan maar iets anders proberen. YoungHusband bijvoorbeeld. Maar waar deze band de experimentjes niet uit de weg gaat, hebben ze ook gewone songs in hun repertoire. Herfstig is een adjectief dat we tegenkwamen in recensies van de plaat. Of een plaat, die eigenlijk niet gemaakt wilde worden. Hoe dan ook, wij zijn alvast fan van dit wat new-new-wave-ding. En een debuut dan nog.

Under The Radar (nr 40)

Popstrangers – ‘Antipodes’ (Carpark Records)

Popmatters noemt hen de Hüsker Dü, de Pixies of de Nirvana voor de snotneuzen, die toen nog niet geboren waren. Het zou ons nochtans verwonderen als die snotneuzen nog niks van die bands zouden gehoord hebben. Maar goed, Popstrangers, een band uit Nieuw-Zeeland of all places, blijft ook zonder die referenties wel overeind. Het zijn namelijk liedjes, die blijven hangen. En die zijn per definitie tijdloos. Verder zoekt u het zelf maar uit.

No Ripcord (nr 47)

The Derevolutions – ‘Living In The Popworld, Vol. 1’ (Eigen beheer)

Een ep, potverdorie. En bij lange geen misse. Geheel gratis te downloaden via hun Soundcloud-pagina. Een combinatie van live-instrumenten met een berg samples. En als u ons nu even wilt excuseren: wij luisteren!

Obscure Sound (nr 9)

Future Of The Left – ‘How To Stop Your Brain In An Accident’ (Prescriptions)

Waarom hebben we over Future Of The Left gekeken? De mannen uit Wales verdienen beter, want ze timmeren al jaren aan de weg met hun DIY-punkrock en hebben nog nooit een onverdienstelijke plaat uitgebracht. Voor Drowned In Sound belanden ze zelfs nog net in de top 10 met ‘How to stop your brain in an accident’. Minder synthesizers en snediger zanglijnen maken dat dit door hen beschouwd wordt als het hoogtepunt in hun carrière. En dus leggen we daarom alleen al deze plaat bovenaan op onze stapel van nader te beluisteren platen.

Drowned In Sound (nr 10)

Kristof Van Landschoot - Patrick Van Gestel

5 januari 2014