Overgekeken (1/2)

Achtergrond

Niemand is volmaakt. Een dooddoener als een ander, maar toch. Je mag dan nog zo’n fervent muziekliefhebber zijn, er glipt altijd wel iets door de mazen van het net. Wij gingen op zoek naar platen in andere eindejaarslijstjes, die ons ontgaan waren. Of die hier misschien gewoon nog niet werden uitgebracht.

Overgekeken (1/2)



William Tyler – ‘Impossible Truth’ (Merge Records)

Bizar plaatje. En al helemaal om zo in eindejaarslijstjes op te duiken. Want William Tyler maakt instrumentale muziek en beperkt zich daarbij grotendeels tot zijn gitaar. En toch wordt het nergens saai. Het is niet noisy of experimenteel zoals Dirk Serries’ experimenten dat durven zijn, maar eerder folky en ook wel een tikkeltje psychedelisch. Wat ons betreft echt wel een ontdekking en binnenkort te aanschouwen ergens in een Vlaamse huiskamer.

Spin (nr 44) – Pitchfork (honorable mention)

Kvelertak – ‘Meir’ (Roadrunner)                                 

Van het titelloze, eerste album verkocht Kvelertak (Noors voor wurggreep) vijftienduizend exemplaren in Noorwegen. Met de opvolger ‘Meir’ gaan ze internationaal, maar ze blijven de Noorse taal wel trouw. Het leverde in elk geval een vrij toegankelijk metalalbum op, ondanks de screamerige vocals van zanger Erlend Hjelvik. Begrijpelijk dat ze het zo goed doen in Noorwegen, want de songs zijn pakkend, spannend en het album tintelt over de hele lijn.

Spin (nr 34)

Speedy Ortiz – ‘Major Arcana’ (Carpark)

Beetje lo-fi, vrouwenstem, gitaren, beetje nonchalant en de NME ziet het wel zitten. Dan kom je zo ongeveer uit bij wat Speedy Ortiz doet op ‘Major Arcana’. Zoek er niks nieuws in. Pavement heeft het allemaal al gedaan, maar Speedy Ortiz doet het ook wel erg goed. Lekker wegzeilen met een zuchtje, niet te veel wind, in de zeilen en af en toe een bliksemschicht/tornadootje. Leuke plaat in elk geval.

NME (nr 44) –Pitchfork (nr 48) – Consequence Of Sound (nr 27) – Stereogum (nr 31)

Hookworms – ‘Pearl Mystic ‘ (Gringo Records)

Typisch Engels, dit werkstuk. Maar best wel gesmaakt. Lange aanlopen naar nummers. Afvalbergen van reverb en echo’s van Primal Scream en Happy Mondays inclusief de psychedelische problemen, die daarmee gepaard gaan. Geen wonder dus dat net een Engels webzine de plaat zo hoog in de eindejaarslijst zetten. Verder is het trouwens één en al mysterie wat deze band betreft. Maar is dat dan niet net wat een nieuwsgierig muziekfan intrigeert?

Louder Than War (nr 7) – The Guardian (nr 36)

Captain, We’re Sinking – ‘The Future Is Cancelled’ (Run For Cover Records)

Niet al te veel tamtam gemaakt rond deze uitstekende punk-/hardcore-release. Misschien omdat het allemaal een beetje te melodieus is. Maar het zijn wel uitstekende nummers, die deze punkpopplaat vooruitstuwen. Nooit eentonig, altijd spannend tot de laatste noot. Een prima plaat, die ook aan deze kant van de oceaan nodig wat aandacht verdient.

Sputnikmusic (nr 21)

2 januari 2014
Patrick Van Gestel