Oscar

Achtergrond

Slaapkamer. Samples. Crooner. Lo-fi pop. Drummachine. Als je bij het lezen van deze woorden al het braaksel in je mond voelt samenkomen, raden we je aan te stoppen met lezen. Voor wie enthousiasme voelt opborrelen smijten we er nog een extra woordje tegenaan: toekomstmuziek.

Oscar is een drieëntwintigjarige student uit London die pop deuntjes fabriceerd in zijn slaapkamer. Zo heb je er wel aan elke vinger een stuk of vijftig, maar Oscar is iemand die net genoeg uit de toon valt om de aandacht naar zich toe te trekken. Ook tijdens zijn studies aan de kunstschool was hij een vreemde eend in de bijt, terwijl er daar toch wel een heleboel vreemde, bijtende eenden rondlopen. De kunstschool was voor hem een teleurstelling, terwijl hij dacht daar mensen tegen te komen met dezelfde muzieksmaak. Niet dus.

Alleen in zijn slaapkamer dan maar! 'Beautiful Words' is een collage van samples - voor sommige zouden hiphopproducers vechten - met gammele drumpartijtjes die uit een drumcomputer geramd zijn en een bariton stem waar het haar op onze ballen van gaat krullen. Keurig geplakt in popnummers, die met veel bravoure je oorschelp binnenkomen, maar verbrokkelen in je hoofdpan en daar voor de rest van de week blijven rondzwerven. Een beetje Jai Paul als we wegdromen, een beetje Tom Vek als we bij de pinken blijven. Maar vooral gewoon popmuziek zonder daarmee te willen opvallen.

De vibes slingeren van melancholie naar intense blijdschap, maar dat allemaal met de voetjes in de lucht en de handen in de nek. In Forget Me Not schildert Oscar een glimlach op je gezicht met een aanstekelijk fluitdeuntje terwijl hij "You try to forget me but you can't" bromt. Dat zal inderdaad moeilijk worden. Zijn debuut is voorzien voor begin volgend jaar. We hebben zonet een gat in ons notitieboekje gekrast bij het hevig onderstrepen.

 

Oscar Facebook

Oscar Site

 

6 augustus 2015
Joris Roobroeck