Op zijn hondjes

Wiki

Op zijn hondjes

Als dat kan voor katten, moet dat voor honden toch ook kunnen. Dus flitsten wij door de muziekgeschiedenis op zoek naar songs waarin honden op welke manier ook voorkomen. En, net als bij katten zijn dat er nogal wat.

Er zijn de groepen/acts/artiesten die iets met honden hebben en dat ook in hun naam laten blijken. Dan denken wij specifiek aan Dr. Dog, Three Dog Night, Bloodhound Gang, onze eigen Moondog Jr., later verbouwd tot Zita Swoon, SleepingDog (met Chantal Acda) of de hele reek hondse rappers als daar zijn Snoop (Doggy) Dogg of Nate Dogg. De kop wordt hoe dan ook afgebeten door Dog Eat Dog, die met dit nummer op alle vlakken scoort.

 

Dan zijn er natuurlijk van die bijtende karakters, die per se een hond willen verpersoonlijken. Dat The Stooges meteen opdoemen is onvermijdelijk, Jasper Erkens was al iets minder verwacht. En had u deze van Jens Lekman al gehoord? Of die van Eels?

 

Het is trouwens lang niet altijd positief, als het over honden gaat. Denk dan maar aan Pink Floyd, The The, Motörhead of deze knaller van Sabaton.

 

Om nog te zwijgen van die muzikanten, die absoluut hun hond moesten verheerlijken in een nummer. U wist het misschien niet, maar The Beatles zijn er daar één van, en ook Pink Floyd (opnieuw), Neil Young, The Byrds en Ryan Adams wilden niet achterblijven. Shep bleek trouwens een naam, die wel vaker werd gehanteerd, want zowel Elvis als Johnny Cash namen dit nummer, dat oorspronkelijk van Red Foley was, op in de catalogus.

 

Je hebt dan nog de referenties waarvan geen hond weet waar het over gaat natuurlijk, zoals die van Motorpsycho, David Bowie, Sparklehorse of Tom Waits. En soms is het dan weer behoorlijk voor de hond liggend zoals bij Rufus Thomas of deze van Boygenius.

 

Trouwens, hebt u er ooit bij stilgestaan dat Hound Dog wel eens ouder zou kunnen zijn dan de versie van Elvis Presley?

 

Nog eentje dan om het af te leren. En haal nu in godsnaam dat beest van mijn been!

26 augustus 2019
Patrick Van Gestel