Onze vijf voor het Woo Hah! Festival in Tilburg

Achtergrond

Zwaar weekend in het verschiet! Als onze Rode Duivels erin slagen om vrijdagavond de mannen van Wales in de pan te hakken tijdens de kwartfinale van het EK, barst er ongetwijfeld een groots volksfeest los waarbij de drank rijkelijk zal vloeien. Enkele uren later worden we al verwacht op het Woo Hah! Festival in Tilburg om de crème de la crème van de hiphopscene te degusteren. Waarom we onszelf dat na zo een duivelse nacht aandoen? We geven u alvast vijf goede redenen.

Young Thug: 18u45 – 19u30 Bax Music Stage

Djeez! Thugga wordt willens nillens gezien als de hiphopprins uit Atlanta en heeft sinds enkele jaren de rapscene aldaar in een houdgreep. Hij uit zichzelf als de Lil Wayne van zijn generatie – getuige het geweldige ‘Barter 6’-album, een verwijzing naar Lil Waynes ‘Carter 6’ album - maar doet dat op zijn eigen, eigenzinnige manier. XXL Hiphop magazine omschreef hem als de grootste “weirdo” uit de hedendaagse rapgame, al zal zijn grenzeloos "lean"-verbruik, de paarse hoestsiroop waar rappers maar niet genoeg van krijgen, daar wel voor iets tussen zitten. Young Thug kreeg vorig jaar op Pukkelpop de hele tent mee en lijkt dat met enkel en alleen hiphopliefhebbers in de zaal op Woo hah! gewoon dunnetjes te zullen overdoen. Verder brengt hij ook nog Father en dj Sonny Digital mee uit de ATL, volgens The New York Times "hip-hop's center of gravity".

Skepta: 16u30 – 17u15 Bax Music Stage

Grime is boomin brav, en daar mogen we gerust Skepta voor bedanken. Met zijn album ‘Konnichiwa’ wist hij een best of uit te brengen en dat album komt hij nu gewoon doodleuk aan het Nederlandse publiek serveren. De rapper uit Tottenham knutselt al sinds 2003 aan zijn carrière en wist met zijn label Boy Better Know zelfs een krabbel van Drake te versieren. Meer zelfs: Drake houdt er een Boy Better Know-tattoo aan over. En ook Kanye West kan niet zwijgen over deze grimelegende. Nu jullie nog.

Mick Jenkins: 17u45 – 18u30 Bax Music Stage

Ter ere van de veertigste verjaardag van het hiphopgenre hadden we er bij daMusic niets beters op gevonden dan een top 40 voor de toekomst samen te stellen. Mick Jenkins stond toen fier op nummer vier, alwaar we opschepten over zijn creativiteit en zijn specifieke stijl. Helemaal anders dan we gewend zijn uit Chicago, maar wel verdomd aanstekelijk. Er zijn trouwens nog artiesten uit die lijst die dit jaar de affiche van Woo Hah! kleuren. Denk maar aan Little Simz (6) en Miggs De Bruijn (24).

Woodie Smalls: 15u30 – 16u15 Funx Stage

Nog lichtjes nadampend van het gehuppel, gepintelier en getoeter van de avond ervoor, zijn we er zeker van dat de Rode Duivels zich eindelijk nog eens zullen plaatsen voor de halve finale van een EK. Waarom dan nog bescheiden blijven? Hoog tijd om het Belgische voetbalsucces nog eens onder onze Noorderburen hun neus te gaan wrijven en het feest te laten losbarsten bij de enige Belgische act van de dag: kapitein Woodie en zijn paniekzaaiers. Champion Sounds!

Jameszoo: 20u – 22u15 Funx Stage

Grijp een gewillige deerne bij de heupen en sla aan het walsen, want Jameszoo, de eclectische producer uit Den Bosch laat zijn r&b-kennis over de weide uitwaaien als een zachte bries op een verbrande huid. Tussen al het beat- en bassgeweld, lijkt de set van Jameszoo het perfecte pilletje voor gescheurde trommelvliezen en kapot gebeukte nekspieren. Daarbij wordt hij ook nog eens bijgestaan door Dr Moon (Wu Tang, Great Minds), die vorig jaar ons ook al gezwind aan het dansen kreeg met zijn Fluff Disco-set.

Verder is vandaag bekend gemaakt dat Vic Mensa de met zijn gezondheid sukkelende Mac Miller zal vervangen. Mensa stond namelijk op het punt om met zijn Europese festivaltour van start te gaan in de UK. Dat startschot zal nu dus een weekje vroeger plaatsvinden in Tilburg.

Het Woo Hah! Festival gaat door op zaterdag 2 juli in Tilburg. Naast de hierboven vermelde artiesten komen ook nog Tyler The Creator, Kevin Gates, A$AP Ferg, Action Bronson, Schoolboy Q, Rico & Sticks, Noisia en A-F-R-O het beste van zichzelf geven. Volg WOO HAH! op Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat (@woohahfest). Voor meer informatie kijk op www.woohahfestival.com.

29 juni 2016
Joris Roobroeck