Onze 100 favoriete nummers uit 2015

Achtergrond

Lijstjes, lijstjes en nog eens lijstjes. We zijn aan de laatste dag van het jaar aangekomen en overal waar we kijken zien we lijstjes. De daMusic-redactie is dit jaar samengekomen om voor u hun honderd beste nummers in, jawel, een lijstje te gieten en dat is niet zonder slag of stoot verlopen.

Stoelen in het rond, doodsreutels, gestomp, geklets, ééntje dat tussen de benen van zijn moeder gaat uithuilen, twee man die ondertussen alle champagne soldaat maakt en opperhoofd (kv) dat met zijn vuisten op tafel bonkt en starend in het ijle “are you not entertained?” schreeuwt. Onze nieuwjaarsreceptie was er weer eentje om te onthouden, maar we zijn er uitgeraakt.

Het verdict: als iemand van de daMusic-redactie dit jaar een liedje afspeelde, werd hij graag in ongeveer 15% van de gevallen ingepakt door een vrouwenstem. 17% als je daar de verwijfde stem van Kevin Parker bij telt (Tame Impala). 3% van de keren lieten ze zich dan weer het oorsmeer uitschreeuwen door gebrul uit het iets hevigere genre. 

O dierbaar België! Want van alle muziek die dit jaar in onze brievenbus viel, hebben we maar liefst bij 14% Belgische nummers onze favoriete stempel mogen gebruiken (The Van Jets, Alpha Wale, Bed Rugs…we horen jullie!). 3% werd dan nog in de wondermooie Nederlandse taal gebracht, 4% als je daar het West-Vlaams bij rekent (Het Zesde Metaal). Wuk? T’is wadde!

Als u vanavond aan de feestdis indruk wil maken met uw brede muzieksmaak, raden we u aan om de play knop in te drukken vanaf 16u – als u om middernacht uw vuurwerk wil afsteken op de tonen van Motörhead natuurlijk. Onze lijst duurt acht uur, en dat hebben we vooral te danken aan professioneel dwarsligger (pvg) die het nodig vond om met Deafheaven, Creature With The Atom Brain en The Icarus Line maar liefst vijfendertig minuten van uw kostbare tijd af te nemen. Of (fd), die losweg tussen zijn tanden Snarky Puppy doorgeeft, tot wij achteraf doorhebben dat het een episch nummer van net geen twintig minuten betreft. Even diep ademhalen, “vrede op aarde” prevelen en het is zo voorbij.

Beluister hieronder onze eigenzinnige daMusic-lijst van 2015. De enige lijst die je naar je snotdoek laat grijpen met nummers van Sufjan Stevens, Father John Misty of Majical Cloudz om u daarna terug naar de realiteit te schreeuwen met Steak Number Eight of Raketkanon. U kan uw broek een halve meter laat zakken op de tonen van Kendrick Lamar of Drake, en onmiddellijk daarna uw vrouwelijk kantje weelderig laten tieren met Brandon Flowers. Kortom, u zal nog nooit het nieuwe jaar zo aangenaam ingezet hebben.

Tot volgend jaar!

Het daMusic-redactieteam.

 

31 december 2015
Joris Roobroeck