Onverwachte pagina uit Yes-boek

De ProgProf

Onverwachte pagina uit Yes-boek

In het geval van progrocklegende Yes was het geheel altijd meer dan de optelsom van degenen die er deel van uitmaakten. Al in 1991 zei Rick Wakeman dat Yes ook lang na zijn dood zou blijven doorgaan. Hij zou nog gelijk kunnen krijgen. Jon Davison en Billy Sherwood kunnen nog jaren doorgaan. Kreeg Sherwood niet de zegen van peetvader en onbetwiste bandleider Chris Squire? En houdt Alan White de drumkruk niet warm voor Jay Schellen? Beetje zielig overigens hoe White tijdens de huidige tournee het geriatrische drummen uitvindt op een babydrumkit. We zagen het op YouTube.

Tien jaar terug zag het er even anders uit. Omdat Jon Anderson door ziekte uitviel, vroeg Squire Mystery-zanger Benoit David bij de groep. En als bij toeval kwam Oliver Wakeman steeds in aanraking met ex-bands van zijn vader. Na The Strawbs,kwam hij de schoenen van vader Rick bij Yes vullen. Deze band nam nieuw door Oliver geschreven materiaal op, dat de basis zou vormen voor ‘From A Page’. Enkel de mini-epic The Gift Of Love blijkt een joint venture van de hele groep.

Enter Trevor Horn. De gevierde producer, die al een verleden had bij Yes (het album ‘Drama’), trok het studiolaken volledig naar zich toe. Wakeman jr. werd vervangen door Geoff Downes, die sinds ‘Drama’ beste maatjes gebleven was met Horn en Squire. Zo ontstonden de plaat ‘Fly from Here’ (2011) en een tournee, waarna David door stembandproblemen moest afhaken.

De opnamen gemaakt voor Horns komst werden intussen bewaard en bewerkt door Oliver Wakeman, die ze nu uitbrengt. Het betreft vier nummers, samen niet langer dan een halfuurtje. Dus werd besloten tot een release in een mooi doosje samen met de live opnamen uit Lyon, de enige met Benoit David. De fan heeft het concert natuurlijk al in zijn bezit, maar heeft ongetwijfeld centen veil voor enkele studiogeheimen.

En is ‘From A Page’ de moeite waard gebleken? Het materiaal nestelt zich met vertrouwen tussen ‘The Ladder’ en ‘Fly From Here’ en is in elk geval beter dan ‘Heaven & Earth’ - een album dat wij bij het verschijnen in 2014 verdedigden. ‘From A Page’ zal de Yes-community minder verdelen dan die plaat, want er is geen zwak moment te bespeuren. Natuurlijk, nieuw is het niet, alle elementen uit de bandsound vanaf 1980 zijn vertegenwoordigd. Maar het halfuur van ‘From A Page’ is een aardige toevoeging aan het repertoire.

Bovendien betekent ‘From A Page’ een late rehabilitatie voor Oliver Wakeman. Het laat horen dat de band met Benoit en Oliver echt iets had kunnen worden. Het heeft niet mogen zijn. De kans is klein dat Jon Anderson het goed vindt, zoals hij ook ‘Fly From Here’ afschoot. De kans is ook klein dat het schijfje tijdens de komende concerten van Steve Howes Yes aan bod komt. In de plaats krijg je wel de hele ‘Relayer’, het meesterwerk uit 1974. Maar of de huidige line-up die aartsmoeilijke opdracht aankan?

‘From A Page’ is verschenen bij Burning Shed.

 

13 november 2019
Christoph Lintermans