Ontdek the BPM Festival

Voorbeschouwing

Ontdek the BPM Festival

Het is weer zover: de festivalzomer loopt op zijn einde. Toch hoeft er nog niet getreurd te worden, want er valt nog één en ander te beleven. Zo is er bijvoorbeeld Leffingeleuren, dat een spetterend feest beloofd te worden. Als het nog wat meer mag zijn, kan je ook altijd afzakken naar The BPM Festival in Portimão, het ontdekkingsfestival bij uitstek voor liefhebbers van elektronische muziek. Zon, zee, strand en zomerse beats, wie wil dat nu niet?

Hier vind je  alvast enkele redenen waarom wij naar Portugal trekken.

Alan Fitzpatrick

Drumcode, Bedrock, Cocoon: al sinds eind jaren nul brengt de Britse Fitzpatrick hyperenergieke bigroomtechno uit op enkele van ’s werelds grootste technolabels. Zijn nummers, doorgaans een combinatie van doordringende kicks en melodische tonen, zijn steevast een succes, Skeksis en We Do What We Want voorop. Intussen is de Brit niet meer weg te slaan uit de grote clubs en festivals en heeft hij een ijzersterke livereputatie opgebouwd: zijn kwieke, gevarieerde sets weten nagenoeg elk feest open te breken.

Ben Sterling

Met zijn eenentwintig levensjaren is Ben Sterling misschien wel één van de jongste smaakmakers binnen de acid house, maar dat speelt zeker niet in zijn nadeel. Integendeel: zijn frisse kijk op de hedendaagse scene levert steevast vernieuwende en vooruitstrevende singles op. Zwaargewichten als Jamie Jones en Josh Butler wist hij al te bekeren tot fans. En op The BPM Festival zal hij ongetwijfeld nog heel wat harten veroveren.

Cellini

Dat het goed gaat met de Belgische techno, hoeven we u ongetwijfeld niet te vertellen. Denk maar aan Charlotte De Witte, die de wereld al even aan haar voeten heeft liggen dankzij uitmuntende singles en remixes; of Amelie Lens, die club na club verovert. The BPM Festival kon er dus niet omheen: er moest wel een Belgische naam op de affiche. De keuze viel op de Limburgse Cellini. En wij hadden niets liever kunnen wensen. Zijn unieke stijl – vaak intens, donker en met invloeden van over heel de wereld – doet hem meteen in het oog springen. Denk dus niet aan beukend geweld en platte kicks, maar wel aan hypnotiserende, bijna spirituele tripjes. Zijn jongste release, een remix van Portlands Expectations, wordt niet zomaar grijs gedraaid, hé.

Danny Daze

Zijn eigen singles kan u misschien als vreemd, experimenteel en uitdagend ervaren, maar één ding is zeker: Danny Daze is een technisch goochelaar. Nooit eerder zal u iemand zó creatief hebben zien dj’en. Zijn oogverblindende vingervlugheid en ongelooflijke precisie zijn overweldigend, zijn gevoel voor performance onklopbaar. In luttele seconden schakelt hij tussen verschillende nummers, met zo’n perfecte timing dat u het nauwelijks hoort. Een dj van het hoogste niveau.

Josh Wink

Het is niet de eerste keer dat Josh Wink afzakt naar de Portugese stranden voor The BPM Festival en het zal ongetwijfeld ook niet de laatste keer zijn. De Amerikaan is namelijk het prototype van eclectisme: moeiteloos schippert hij tussen alle verschillende house- en technogenres door, op zoek naar een razende dynamiek. Geen twee sets klinken hetzelfde en net dat maakt hem buitengewoon interessant. Je weet namelijk nooit wat je voorgeschoteld krijgt.

Honey Dijon

Nog zo’n duizendpoot: Honey Dijon. Ze speelt ruim honderd shows per jaar en weet dan ook als geen ander hoe je een publiek aan het dansen krijgt. Van staalharde technoplaten schakelt ze naadloos over naar zweverige disco of klassieke nineties-house, iedereen voortdurend in beweging houdend. Voor fans van The Black Madonna en Peggy Gou!

Melé

Mag het allemaal wat funkier en wat meer zomers? Dan rept u zich best naar Melé, een dj met een muziekcatalogus van hier tot in Cuba. Letterlijk: zijn dj-sets – een combinatie van Latinmuziek, Afrikaanse percussie en vocalen en moderne housebeats – katapulteren u naar elke uithoek van de wereld. Ideaal dus voor bij de cocktail, daar op die zonovergoten Portugese stranden.

Stephan Bodzin

Innovatief, rauw en benijdenswaardig verfijnd: Stephan Bodzins muziek behoort tot de absolute top binnen de elektronische muziekscène.  Voortdurend de grenzen van het genre aftastend, brengt de Duitse producer uiterst betoverende, bijna soundtrack-achtige nummers met melodieën die eeuwen in je hoofd blijven rondspoken. Zijn sounddesign is zo levendig dat zijn dj-sets een ware trip zijn, voor geest, lichaam en ziel.

Oxia

Een eigen label, samenwerkingen met Agoria en Miss Kitty, meer dan twintig jaar ervaring: Oxia is één van de anciens – en tegelijkertijd één van de meest gerespecteerde dj’s – uit Frankrijk. Hij heeft onder meer de single Sapiens, een echte clubklassieker, op zijn naam staan. Daarmee toonde hij maar weer eens aan dat ook oude knarren nog hitmachines kunnen zijn.

Maceo Plex

Natuurlijk is er ook nog dé dj van het moment: de Cubaans-Amerikaanse superster Maceo Plex. Zijn platte, maar krachtige stijl wordt over heel de wereld bijzonder gesmaakt en maakte hem dan ook kind-aan-huis bij grote Ibizaclubs als Space, Amnesia en Pacha. Als geen ander weet hij menigtes helemaal gek te krijgen met simpel, minimalistisch gebonk en echoënde claps. Benieuwd hoe die snoeiharde elektro klinkt op een strand.

16 september 2019
Jeroen Poelmans