#OnderschatteNewWave - Polyphonic Size - Mother’s Little Helper (1981)

#OnderschatteNewWave - Polyphonic Size - Mother’s Little Helper (1981)

Willy Radio tourt momenteel met een ‘History Of New Wave’-show de theaters van Vlaanderen rond onder curatele van Stijn Meuris, die daar ook nog een verleden in meetorst. Wij gaan hier voor een aantal minder voor de hand liggende new wave-parels.

Het voorbeeld van Devo en hun compleet geflipte cover van (I Can’t Get No) Satisfaction van The Rolling Stones had reeds aangetoond dat het Stones-materiaal zich uitstekend leende voor een gekruide new wave-uitvoering. Het Brusselse Polyphonic Size had perfect gekozen voor Mother’s Little Helper, een sixtiesnummer van The Stones met een thematiek die ook in de jaren tachtige herkenbaar bleek.

Ze kwamen voor het eerst voor het voetlicht in 1979 met de ep 'Algorhythmic', die uitgebracht werd op een nieuw label, Sandwich Records, opgericht door ene Michel Lambot, later nog veel bekender als founding father van Play It Again Sam Records aka PIAS samen met Kenny Gates. De Polyphonic Sizers kwamen in contact met Jean-Jacques Burnel van The Stranglers, die bereid gevonden werd om single Nagasaki Mon Amour te producen. 

De ep 'P.S.' van Polyphonic Size opende met Mother’s Little Helper in een productie van Jean-Jacques Burnelinclusief de Franglais-dictie van Roger-Marc Vande Voorde, die hen onderscheidde van de rest van het new wavepak. Het eerste live optreden vond plaats in Brussel tijdens de 'First Belgian Rhythm box Contest'. De debuut-lp 'Live For Each Moment' werd opgenomen met nieuw groepslid Kloot Per W en is een prachtige plaat, die niet de erkenning kreeg die ze verdiende.

Althans niet in eigen land, want in Frankrijk en Zwitserland was de groep een gewilde act. Hun concert in 1982 in de vermaarde Les Bains Douches in Parijs werd integraal uitgezonden door de populaire radiozender France Inter. Om maar te zeggen. De groep wisselde regelmatig van bezetting en zou er de brui aan geven in 1991, maar zou nog regelmatig terugkeren. Heel vaak met Jean-Jacques Burnel in de buurt, die de groep is blijven volgen.

21 oktober 2022
Laurens Leurs