#OnderschatteNewWave - Monochrome Set - Love Goes Down The Drain (1980)

#OnderschatteNewWave - Monochrome Set - Love Goes Down The Drain (1980)

Willy Radio tourt momenteel met een ‘History Of New Wave’-show de theaters van Vlaanderen rond onder curatele van Stijn Meuris, die daar ook nog een verleden in meetorst. Wij gaan hier voor een aantal minder voor de hand liggende new wave-parels.

Altijd een bijzonder abstract plezante new wave-groep gevonden. Vooral eerste twee platen 'Strange Boutique' en 'Love Zombies' zijn regelrechte diamantjes vol ironie en springedingen met een hoog singlegehalte.

Opgericht in Hornsey, Londen in 1978 uit de resten van schoolgroepje The B-Sides, waar ook nog ene Stuart Goddard deel van uitmaakte, die wij veel beter zouden leren kennen als Adam Ant. Kernlid van The Monochrome Set is Ganes Seshadri, die verder artistiek door het leven zou schrijden als Bid.

De groep besteedde van in het begin veel aandacht aan de vormgeving en had zelfs een vijfde groepslid die uitsluitend in de weer was met belichting, podiumopstelling en filmprojecties. De groep zou er eind jaren tachtig het bijltje bij neer leggen, maar bleef opnieuw samenkomen en blijft tot en met vandaag nieuw materiaal uitbrengen. Maar het zijn toch die eerste twee die het meest tot de verbeelding blijven spreken. Postpunk met een schalkse knipoog en grillige ritmes.

17 oktober 2022
Laurens Leurs