#OnderschatteNewWave - Minny Pops - Time (1982)

#OnderschatteNewWave - Minny Pops - Time (1982)

Willy Radio tourt momenteel met een ‘History Of New Wave’-show de theaters van Vlaanderen rond onder curatele van Stijn Meuris, die daar ook nog een verleden in meetorst. Wij gaan hier voor een aantal minder voor de hand liggende new wave-parels.

Eén van die ontdekkingen, die onmiddellijk van 'Domino Deel 2' op cassette gepleurd werden om dan eindeloos en dan nog een beetje te spelen.

Nederlanders met hoge ambities die het tot Factory-act schopten. Centrale figuur van Minny Pops is Wally van Middendorp, die in 1978 punkproject Tits omvormde tot Minny Pops samen met gitarist Peter Mertens en bassist Frans Hagenaars (later producer van Bettie Serveert, Johan, Nemo, Daryll-Ann). De groep werd vernoemd naar de Korg-ritmebox en de mechanische monotonie werd tot kunst verheven, hetgeen ook live zo werd gebracht, waarbij de groep quasi-bewegingsloos op het podium stond.

Het debuut 'Drastic Measures, Drastic Movement’ is bevreemdend genoeg om ook in het VK belangstelling te wekken.  Muziekkrant Sounds: ‘In terms of pure musical expression, it’s perhaps the liveliest and, at the same time, the strangest album I’ve heard all year.’  Tijdens de optredens van Joy Division in Den Haag en Eindhoven staan ze in het voorprogramma. En het Factorylabel is geboeid. Producer Martin Hannett gaat met hen aan de slag en mag ook een John Peel-sessie opnemen in Londen.

Tweede plaat 'Sparks In A Dark Room” bevat ook dit machtig mooie Time. Maar als het dan echt helemaal moet beginnen, is het ook alweer gedaan op Kerstnacht 1981 met een laatste optreden in Paradiso Amsterdam. Er zijn reünies doorheen de jaren en heruitgaven van de platen en nog eens een reünie in 2011 en 2012 en zelfs een nieuwe single Waiting For This To Happen op het O Genesis-label van Tim Burgess van The Charlatans, die fan is. Wally Van Middendorp werkt zijn hele leven in de platenindustrie en was actief bij bij Boudisque, Megadisc, Roadrunner, Pias en Sony. 

 

18 oktober 2022
Laurens Leurs