#OnderschatteNewWave - Clock DVA - 4 Hours (1981)

#OnderschatteNewWave - Clock DVA - 4 Hours (1981)

Willy Radio tourt momenteel met een ‘History Of New Wave’-show de theaters van Vlaanderen rond onder curatele van Stijn Meuris, die daar ook nog een verleden in meetorst. Wij gaan hier voor een aantal minder voor de hand liggende new wave-parels.

Als we al eens gingen dansen in de BSG-zaal van de VUB midden jaren tachtig, was de keuze van fuiven select, want het waren voornamelijk de fuiven van Historia en het Flikkerlicht, waar onze smaak een beetje matchte met die van de dj van dienst. Cramps, James Brown, Cure, Prince, TuxedoMoon, Wire, Cabaret Voltaire,… dat soort springdingen. Maar hoe we ook hoopten en af en toe durfden suggereren aan Mr. dj, die suggesties kende/durfde hij niet. Nochtans was het lekker schuifelen op deze groteske wavedrone.

Hoeft het nog gezegd: ons toegediend door ene L. Janssen op den BRT2 op de late zaterdagavond. Ook hier moesten we bij aan- en/of afkondiging goed het oor bij het radiotoestel houden om mee te krijgen welk succulent gezelschap ons deze warme brok wave serveerde, zodat we het juist op de cassette konden schrijven. Clock DVA dus met het hitsige 4 Hours: "This bleak grey whiteness, nothingness / The eye that stares through your mirror." Clock DVA, uit Sheffield, werd opgericht door Adolphus “Adi” Newton en Steven “Judd” Taylor en liet zich net als de stadsgenoten van Heaven 17 voor de naam inspireren door 'A Clockwork Orange'. Adi Newton had al in groepjes gezeten met leden van Cabaret Voltaire en met Ian Craig Marhs en Martyn Ware (later in Human League en Heaven 17). Turner liet het leven na een drugoverdosis, maar Newton maakt nog steeds de dienst uit met Clock DVA. Donker en sexy.

22 oktober 2022
Laurens Leurs