oktober 2010

Achtergrond

En zo werden de dagen korter en lijkt de bruingebakken festivalzomer alweer een eind achter ons te liggen. Hoog tijd dus om weer de kleinste, gezelligste zaaltjes van ons landje in te duiken. Ook deze maand selecteerde Marc Steens, coördinator van ClubCircuit, enkele bijzondere concerten binnen de broeierig hete Vlaamse clubscène.

oktober 2010



Melt Banana (09/10 - De Kreun // 10/10 - Vk*)

Japan heeft meer in huis dan bonzaiboompjes, degelijke berlines en kimono's. Zo is er splinterbom Melt Banana, steevast vermomd als concert. Al ruim 15 jaar lang Melt Banana als bezeten over de hele wereld en heeft daarbij nog niets aan primaire energie verloren. Hun unieke mix van punk en noise staat er nog steeds als een huis!

In de Vk* komen ze trouwens in het fijne gezelschap van Dub Trio, dus dat is meteen een extra reden om ze te gaan bekijken.

Broken Glass Heroes (13/10 - Nijdrop // 27/10 - Democrazy @ Vooruit // 30/10 - Cactus Club @ MaZ)

Dit najaar betekent oogsttijd voor de Broken Glass Heroes. Wat begon als een eenmalig project om de (intussen razend populaire) comedyserie Benidorm Bastards van een gepaste soundtrack te voorzien, mondde uit in een volwaardig album. Vanhamel en Deweze zochten en vonden hun inspiratie in de sixties en seventies en reikten daarmee ver buiten hun normale comfortzone. De sublieme single 'Let's Not Fall Apart' ken je al, ondertussen een heuse feelgood zomerhit. Gewapend met een mooie collectie songs gaan ze nu de hort op.

Aloe Blacc // Jtothec & The Bad Mothas (On-Point labelnight 17/10 - Democrazy @ Vooruit)

Lang geleden dat er zo'n fijne single zich onder onze hersenpan wist vast te hechten als 'I need a dollar' van Aloe Blacc. De Stones Throw artiest heeft een heerlijk retrosoulalbum gemaakt en prijkt deze maand op de cover van RifRaf. Onnodig te zeggen dat we uitkijken naar zijn Belgische concerten. In de Democrazy krijgt hij de support van JtotheC & The Bad Mothas. Zijn debuut verscheen op On-Point en de man wordt nu al de Belgische Jamie Lidell genoemd.

Terrakota (09/10 - Vk* @ Beursschouwburg // 15/10 - N9)

Het gebeurt niet zo vaak dat Portugese groepen België aandoen, maar Terrakota wordt zo stilaan een habitué in ons land. Hun mix van reggae, dub, mbalax, hiphop en wat nog al niet is vergelijkbaar met de Barcelonese mestizo, maar Terrakota klinkt toch een stuk Afrikaanser. Kan ook moeilijk anders met een geweldige frontvrouw als de uit Angola afkomstige Romi Anauel.

Drums Are For Parades (19/10 - STUK // 20/10 - Nijdrop // 29/10 - 4AD)

Oktober lijkt wel de twee-straffe-concerten-voor-de-prijs-van-één maand. Drums Are For Parades komen de clubs op hun grondvesten doen daveren en krijgen daarbij de deskundige hulp van achtereenvolgens Kiss The Anus of a Black Cat (STUK), Radical Slave (Nijdrop) en de Noren van Shining. Wordt de samenwerking met Shining op het album van DAFP nu ook doorgetrokken op het podium. Wait and see? Feit is wel dat de Belgen hun Noorse vrienden kwamen aanmoedigen op het voorbije Dour Festival.

Als bonus willen we voor die vrijdag 29 oktober ook nog een lans breken voor de doortocht van twee pioniers. Ozric Tentacles, de meesters van de psychedelische symfonica met dance-invloeden, beloven een wervelende show en geestesverruimende show in de Vk*. Democrazy mag diezelfde avond dan weer de rode loper uitrollen voor legende hiphoplegende KRS ONE. Wie er bij was op zijn vorige doortocht, weet waaraan hij/zij zich mag verwachten: een 2 uur durende show doorspekt met klassiekers, vinnig scratchwerk en human beat box.

7 oktober 2010
Marc Steens