Oi Va Voi

Achtergrond

Als je de drie woorden 'Oh mijn god' muzikaal wil vertalen, dan begint menig muziekfanaat meteen het deuntje van Kaiser Chiefs te neuriën. Maar deze uitdrukking staat ook garant voor een Britse groep van een heel ander kaliber. De naam van de zevenkoppige band Oi Va Voi betekent namelijk 'Oh mijn god' in het Jiddisch, de taal van de Joden. En deze uiting van verbazing kan je wel gebruiken, als je weet dat de band al tien jaar bestaat en nog steeds zo bijster weinig gekend is. Doet Oi Va Voi niet meteen een belletje rinkelen, dan is dat geen reden tot medelijden, vloeken of zelfkastijding. Wij stellen de band maar al te graag voor via wat cijfermateriaal.

Oi Va Voi



6 Genres - De band mengt hippe dance met alternatieve folk, hardere rock met klassieke muziek en verweeft die met vleugjes jazz en hiphop. Alles wordt op zo'n professionele manier gecombineerd, dat stilzitten op een concert uit den boze is. Meestal zingt Oi Va Voi in het Engels en in het onbegrijpelijk, maar wel toegankelijk Jiddish. Je moet dus niet meteen in paniek terug te denken aan de vervelende 'O Jullisi's' van Ishtar.

5 Maart - Zoals dat vandaag de dag de gewoonte blijkt te zijn, neemt menig muzikant na een tournee een lange pauze. Zo hadden ook de leden van Oi Va Voi een hele poos genoeg van het gejaagde artiestenleven. Nadat ze dan eindelijk weer de nodige rust en inspiratie hadden opgedaan, gaven ze op vijf maart 2009 in Partijs de aftrap van hun nieuwe roadtrip. De band zelf had er alleszins plezier in: "This was a fantastic start to 2009, the crowd kept cheering for encores."

4 Gasten - Traditioneel neemt de band op iedere tournee gastartiesten mee, via deze weg zijn er al een paar indrukwekkende artiesten geboren. Alice McLaughlin verovert Londen momenteel op haar eentje. En KT Tunstall is wellicht hun bekendste spin-off. Door de samenwerking met Oi Va Voi mag ze nu met haar Gibson Dove de hele wereld doorkruisen. Momenteel touren opnieuw een paar gasten met hen mee. Ten eerste hebben ze de violiste Anna Phoebe, die misschien bekend is van haar optredens met de Britse opa's van Jethro Tull, kunnen strikken. En Bridgette Amofah mag momenteel de belangrijkste zanglijnen voor haar rol nemen.

3 Albums - Oi Va Voi heeft sinds kort drie officiële albums. Hun debuutplaat 'Laughter Through Tears' was een schot in de roos. Tot grote spijt kon de band de grootste verwachtingen van hun tweede, titelloze boreling maar half waarmaken. Vele fans vonden het vervolg te elektronisch. Daarom kiest Oi Va Voi voor hun derde cd opnieuw voor een traditioneler geluid. Stiekem koesteren ze de hoop dat hun 'Travelling The Face of The Globe' een even groot succes zal kennen als hun eerste album. Het publiek kan zich een oordeel vellen op 11 mei.

2 Keer Istanbul -  In Tien Voor Taal kunnen onze noorderburen België niet overtreffen, blijkbaar wel in het aantal optredens van Oi Va Voi. Ze lijken bijzonder enthousiast over deze Londense band. Daarom treedt ze de komende maanden maar liefst acht keer op in Nederland. Verder staan Duitsland, Polen en Turkije op hun programma. België moet het slechts stellen met één concert op 15 maart. Een niet te missen kans dus.

1 Adres - Botanique, Brussel. Kaarten zijn 12 euro in voorverkoop, 15 euro aan de deur.

Nog tot vrijdag kan je op Fabchannel kijken naar hun passage in het Paradiso.
Wij geven twee duotickets weg voor dit concert. Een mailtje naar info@damusic.be met de mededeling 'OI VA VOI' kan volstaan.

12 maart 2009
Sharon Buffel