#ObscurePowerpop - The Fleshtones - Let’s See The Sun (1982)

#ObscurePowerpop - The Fleshtones - Let’s See The Sun (1982)

Favorietjes uit de relatieve obscuriteit, zeer zelden of nooit op de radio, maar daarom niet minder de moeite.

Eigenlijk dé plaat ('Roman Gods') die ons halsoverkop vanuit de new wave terug de glimmende gitaren in trok begin jaren tachtig. Er werd al eens gespeculeerd waarvan we de naam The Romans ontleenden. Wel, dit was de bron. Roman Gods leek ons een tikje te onbescheiden, maar The Romans, dat leek ons wel wat.

The Fleshtones dus. Zanger Peter Zaremba en gitarist Keith Streng herontdekten zoals velen begin jaren tachtig de onvolprezen 'Nuggets: Original Artyfacts From The First Psychedelic Era 1965-1968', de verzamelaar van Lenny Kaye met de beste punkrockrammelamadingdonge gitaargaragegroepjes uit de States die een potig antwoord boden op de Britisch Invasion op één plaat. Later volgde een box en nog wat later kwamen nog meer boxen achterna.

In onze studententijd aan de VUB ontdekt op FM Bruxel, de stadsradio met de vinger aan de pols, en even later uit de Mediatheek aan de Passage 44 ontleend en voor immer in het hart gesloten. Een debuut zonder een enkel minder nummer. In een productie van Richard Mazda, de huisproducer van het I.R.S. Records-label van Miles Copeland. En zijn discografie is indrukwekkend met The Fall, The Birthday Party, Wall of Voodoo, The Fleshtones, Tom Robinson, Alternative TV, Yello, Suburban Lawns, Brian James, The Scientists, Neneh Cherry en nog veel meer.

Naar verluidt toeren the Fleshtones nog steeds. Dan vragen wij ons af of ze deze huishit nog op de playlist hebben staan. Eén en al joie de vivre op de Zarembasong Let’s See The Sun. Allez hop.

 

16 januari 2021
Laurens Leurs