Nr 1 (januari 2020)

Nr 1 (januari 2020)

Om de punkliefhebbers te bekoren starten wij met een regelmatig overzicht van noemenswaardige punkalbums en ep's. Ze werden allemaal persoonlijk geselecteerd door onze grootste punkliefhebber, die ze uiteraard de moeite van het beluisteren waard vond. Aan u om zijn selectie uit te testen.

Parkrose - 'My Life At 210'

De eerste ep, die wij aanstippen, is meteen een hele bijzondere, want na een eerder uitgebrachte demo is hier de eerste ep van Parkrose. Deze band vindt zijn oorsprong in Portland, Oregon en daar is de naam ook van afgeleid. De leden zijn opgegroeid in de buurt van - u raadt het vast al - Parkrose.

'My Life at 210' bevat liedjes met snelle en zware riffs, subliem gezongen skatepunkteksten met hier en daar enige hardcore-invloeden. En het geheel klinkt vooral heel erg catchy. Eén van de beste songs op dit plaatje is ongetwijfeld Intentional Heart; een hele fijne mix van skatepunk en hardcore. En wat klinkt die geisoleerde riff heerlijk.

Not Inpublic - 'Mounted'

Voor wie houdt van strakke en kwalitatief hoogstaande geproducete albums is dit zeker een aanrader. Van begin tot eind knalt dit album je speakers uit. Je kan genieten van meesterlijk uitgespeelde riffs, drum- en baspartijen. 'Mounted' is het eerste volwaardige album van deze Canadese punkers en het zou best wel eens het opstapje kunnen zijn om door te breken.

Hoogtepunt is Green Out (Smoke Em If Ya Got Em), wat eigenlijk totaal buiten de stijl valt, die op het album gehanteerd wordt, but who cares! Mocht u in dit nummer een melodie herkennen van Five Finger Death Punch, dan kan dat trouwens kloppen.

Last - 'L.A.S.T.A.D.H.D.E.P.'

Zo lang de titel van de ep is als je hem uitspreekt, zo kort zijn de liedjes op dit mini-juweeltje. Niet veel bands weten tien songs in tien minuten te proppen, maar voor de heren van Last is dat allesbehalve een uitdaging. Waarom de band voor zulke korte nummers heeft gekozen is onbekend. Op voorgaande albums lag het gemiddelde gewoon rond de drie minuten.

Maar dat mag de pret zeker niet drukken, want je krijgt hier ontzettend vrolijke en catchy punkrock voorgeschoteld, waar eenieder een glimlach niet bij kan onderdrukken. Topper is Just a Kid; eigenlijk een best zwaar beladen nummer met een heftige tekst, maar ook met een mooi akoestisch gespeelde intro, waarna (uiteraard) de overdrive aangezet wordt.

Fake News - 'Break The Silence'

Voor wie snoeiharde punk kan waarderen, is dit zeker een aanrader. In slechts vier nummers halen de heren je hele huiskamer overhoop en daarna hebben ze zelfs nog de tijd om rustig een kopje koffie te nuttigen. En dat kopje heeft u wel nodig na deze ep, die uit elkaar spat van de energie.

Defeating Demons is voor ons het beste nummer op deze bak herrie: pure hardcore met intense pissed off screams. Beluister dit niet wanneer je in de auto zit, want het gaspedaal gaat onherroepelijk helemaal naar beneden. En wij betalen je boete niet.

Zebrahead - 'Wanna Sell Your Soul?'

Tja, zelfs poppunk is punk. Zelf zijn we er niet zo'n voorstander van, tenzij het goed uitgevoerd werd. En laat dat in het geval van deze ep nu net zo zijn: vier nummers die behoorlijk knallen en de aandacht goed vasthouden. Af en toe wordt er zelfs een scream doorheengegooid en dat zorgt toch voor de nodige opwinding.

Naar onze mening is de opener The Perfect Crime het summum op deze ep. Hierin zit namelijk zowat alles: snelle catchy riffs, beukende drums, heerlijk doordacht baswerk en clean gezongen vocalen met hier en daar een gruwelijke scream. Ook bevat het nummer een hele mooie quote die zo op een tegeltje past: "Ignorance is the perfect crime".

3 februari 2020
Jerre Hoetink