Novgrod - Japan

Novgrod - Japan

Giel Cromphout, die u waarschijnlijk niet kent van El Yunque (RIP) en Blægger (RIP), heeft nu een eigen knutselproject.

Nu ja, Novgrod  bestaat al sinds 2015 en wie de Bandcamp van het project bezoekt, ontdekt daar al zeven eerdere albums. En in 2018 was er ook nog de lp 'Roald'. Maar nu plant de band voor het eerst ook live shows en tekende Cromphout een deal met FONS Records en Gazer Tapes. Ruiken we daar ambitie? Mag zeker, want Japan is een dot van een nummer.

Eerst moet je wel door een ruwe bolster van stekelige gitaren, maar he, als de prins van Doornroosje zich door een heel bos doornen kan werken, zijn deze enkele seconden peanuts en de schoonheid die erachter ligt, is een mooie beloning. Er komt zelfs een prinsesje (Kaat Timmers) meezingen over de repetitieve akoestische gitaar en op het slotbal is er confetti van orgel en strijkers. Schoon!

Cromphout: “Japan is een nummer over herinneringen en hoe we er ons aan vastklampen. Hoe we ze vastleggen voor het nageslacht en hoe we ze online zwieren voor de ogen van Jan, Piet en die ene vreemde vlerk uit de lagere school. Het nummer gaat over Japan. Maar het kon eigenlijk over elk land gaan, zolang het maar ver genoeg van huis ligt.”

De single is meteen ook een voorbode van meer. Er komt dit najaar een album ‘Novgorod’ aan. Hieronder zie je Cromphout op zijn zolderkamertje waar hij zijn muzikale knutselwerkjes maakt.

19 juli 2022
Marc Alenus