Nostalgietrip met Curved Air

Achtergrond

Vraag de oude zakken die de jaren zeventig bewust hebben meegemaakt naar hun favoriete progbands, en je krijgt het voorspelbare rijtje met Pink Floyd, Genesis, ELP, Yes en Jethro Tull. Nochtans bracht Curved Air tussen 1970 en ’76 zes platen uit en had men met Sonja Kristina een ideaal uithangbord voor het exclusief mannelijke publiek. En de band is bijlange niet begraven; ‘Live Atmosphere’ is een prima verslag van de tour uit 2010/2011.

Nostalgietrip met Curved Air



En er zijn nog redenen waarom Curved Air merkwaardig onderbelicht bleef. Ten eerste beschikte men over klassebakken als toetsenist Francis Monkman, violist Darryl Way, wonderboy Eddie Jobson (toetsen en viool) en Police-drummer Stewart Copeland.

Ten tweede wist de groep zich in die jaren ook in visuele zin te onderscheiden: debuut ‘Air Conditioning’ verscheen op transparant vinyl in een doorschijnende hoes. Zowel Way en zijn opvolger Jobson speelden op een elektrische viool van transparant vezelglas.

En ten slotte schreef Curved Air ook klassiek geworden songs. Gelukkig zijn die goed vertegenwoordigd op ‘Live Atmosphere’. Ga maar eens na: Marie Antoinette (waarin Kristina zich vereenzelvigt met de geldverkwistende Franse koningin, die stierf onder de guillotine), Melinda (Darryl Way speelde op het origineel de bij de lurven grijpende vioolsolo), Back Street Luv (een hit in Engeland en opgedragen aan alle vrijers in donkere achtersteegjes). En verder Hide And SeekPropositions en It Happened Today.

Naast het album is er een dvd bijgevoegd, met interviews en snippets van signatuurtrack Vivaldi en het ambitieuze Metamorphosis. Zo werd er onder andere gefilmd op het prestigieuze High Voltage Festival in Londen in 2011.    

En het moet gezegd: Kristina’s stem gloort nog even mooi als toen. Enige andere veteraan uit de beginperiode is drummer Florian Pilkington-Miksa. Ook de minder bekende rest van de band is hier goed op dreef. Wil je een nostalgietrip? Heb je een boontje voor groepen die de klassieke meesters plunderen? Of kick je gewoon meer op straatmadelief Sonja Kristina dan op de engelachtige Annie Haslam van Renaissance? Dan is ‘Live Atmosphere’ jouw schijf.

‘Live Atmosphere’ door Curved Air is verschenen in eigen beheer. Ga naar www.curvedair.com.

8 juni 2013
Christoph Lintermans