#NinetiesMomenten - My Bloody Valentine - Only Shallow (1991)

#NinetiesMomenten - My Bloody Valentine - Only Shallow (1991)

Altijd een hachelijke onderneming om te gaan voor een reeks beste sngs uit de nineties. Deze keuze is dan ook puur arbitrair. (PS Er wordt niet met de jury gecorrespondeerd).

Ooit bloedpokkenloeiend luid uit de Marqueetent op Pukkelpop horen knallen. En wij hebben er nooit genoeg van gekregen. Zo'n door en door verslavende song. Waanzinnig straffe all-time-favourite en Bob 'Hüsker' Mould is het roerend met ons eens.

Geschreven door Kevin Shields en Bilinda Butcher, beiden vocalisten en gitaristen van My Bloody Valentine. Albumopener en tweede single van 'Loveless'. Het nummer staat bekend om wat Shields de glijgitaartechniek noemt, die hij in een Guitar World-interview uit 1992 uitlegde als "slechts twee versterkers tegenover elkaar, met tremolo. En de tremolo op elke versterker is op een andere snelheid ingesteld. Er is een microfoon tussen de twee versterkers. Ik heb daar een paar overdubs van gemaakt, daarna heb ik het omgekeerd en achterstevoren afgespeeld in een sampler. Ik heb ze op elkaar geplaatst zodat ze min of meer in elkaar overvloeien".

'Loveless' was het derde studioalbum van de band en is de muziekgeschiedenis ingegaan als niet alleen hun magnum opus, maar ook de plaat die Creation Records bijna failliet deed gaan. In de loop van drie jaar ging Shields langs tientallen ingenieurs en vestigde hij zich in negentien verschillende studio's in een poging een perfect album te maken. Labeleigenaar Alan McGee herinnerde zich in zijn hilarische autobiografie 'Creation Stories': "Ik zag mijn label wegglijden. Ik had zelfs een hypotheek op mijn eigen huis genomen. Uiteindelijk moest ik Kevin emotioneel chanteren om hem de lp te laten afmaken."

Behalve overgedistortioneerde gitaren was ook de sampler een belangrijke speler. Shields: "We learnt from guitar feedback, with lots of distortion, that you can make any instrument, any one that you can imagine". Rolling Stone was lyrisch: “The song, and others like When You Sleep, Come In Alone and Soon send the listener falling weightlessly through space, a fantastic journey of sudden perspective shifts and jagged audio asteroids."

4 april 2023
Laurens Leurs