#NinetiesMomenten - Mazzy Star - Fade Into You (1993)

#NinetiesMomenten - Mazzy Star - Fade Into You (1993)

Altijd een hachelijke onderneming om te gaan voor een reeks beste sngs uit de nineties. Deze keuze is dan ook puur arbitrair. (PS Er wordt niet met de jury gecorrespondeerd).

Zonder meer de uitgelezen soundtrack voor zomerse herinneringen en herfstige verwachtingen, deze prachtige brok. Mazzy Star met de mysterieuze muze Hope Sandoval en het meest memorabele en melancholische licht-psychedelische klanktapijt. Alternatieve radiohit uit 1993, balancerend op de rand van de officiële Top 40. De stem van Sandoval betovert, maar dan vooral in combinatie met de slide van gitarist David Roback.

Verstild meesterwerkje met verdronken tranen. Naar verluidt, verzocht Sandoval om bevrijd te worden van haar platencontract, toen dit een hit dreigde te worden. "Fade into you / I think it's strange you never knew" Gitarist David Roback zat er ook voor iets tussen met een verleden in Rain Parade. Zoek en vind het heerlijke ‘You Are My Friend’ en u begrijpt zijn natuurlijke hang naar melodieuze melancholie. Hij overleed in 2020 op eenenzestigjarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Prachtige groep, machtige, bloedmooie song, die bijna drie decennia later nog aanspreekt. Terugkijkend op dit baanbrekende nummer in 2013 zou Sandoval tegen The Guardian zeggen: "Ik vind het een goed nummer." Ze weigerde over de teksten te praten. Roback legde uit dat muziek de enige focus was, niet de roem of de fans. "We maken ons niet zo druk om de buitenwereld", zei hij tegen Uncut in 2013. "Het is een heel intern proces waar we bij betrokken zijn. De buitenwereld krijgt echt niet onze aandacht, voor zover het de muziek betreft. We doen het echt in onze eigen wereld voor onszelf. We Ze zijn bezig met de verhalen van elk afzonderlijk nummer. Het is een eigen wereld op zich. Als je nostalgische pijn voelt naar vervlogen tijden als je Fade Into You hoort, was dat nooit de bedoeling van Mazzy Star. Het was nooit bedoeld als een nostalgisch nummer. Tenzij het de bedoeling was dat je nadacht over nostalgie naar het heden, want het ging echt over het heden."

5 april 2023
Laurens Leurs