#Nineties - The Breeders - CannonBall (1993)

#Nineties - The Breeders - CannonBall (1993)

Het was een bewogen periode die aan het begin helemaal en redelijk onverwacht wijd open werd gereten door Smells Like Teen Spirit van antihelden Nirvana, die in een mum van tijd het hele muzieklandschap wijd openscheurde, waarbij de meest onverwachte en ondergrondse groepen bejaagd werden door de multinationale topplatenmaatschappijen. Plots had iedere CEO lang haar, een ruiten hemd, een sik en Doc Martensboots aan de beleidstafel. Not! Maar het leverde wel een hele rits bijzondere hits.

Een geniale ontmoeting tussen het alternatieve niveau en de pure fun en/of het pure enthousiasme van het spelen.

The Breeders, gestart als een soort van zijproject van bassiste Kim Deal tijdens een Pixies-pauze, maakte werkelijk bizar geniale platen en met 'Last Splash' haalden ze in 1993 de jackpot binnen. Single Cannonball deed zelfs wat geen enkele Pixies-single deed, namelijk de Hot 100 in de Verenigde Staten binnendringen en bekroond worden als "single van het jaar" in de oninneembaar geachte Britse hoeve Melody Maker.

Oorspronkelijk geschreven als “Grunggae", hun buitenaards idee van een mix van grunge en reggae. Gevraagd of ze een idee had van de kracht van deze song, antwoordde Kim Deal: "Did we record a song that opened with me saying, 'Check 1-2,' and then loads of vocal feedback from my brother's harmonica mike, and think, 'This is destined for radio?' That was the sort of thing that didn't get you played on the radio then. We thought no one would play it." Maar de goofy combinatie van luid en stil, van grof en lief werkte als geen ander.

De videoclip werd geregisseerd door collega Kim Gordon van Sonic Youth en werd achteraf ook gebruikt in de commercial van de Nissan Sentra. Ook was het nummer vaak te horen als trailermuziekje van de animatieserie 'South Park'.

Negenenvijftig is de ontwapenende Kim Deal vandaag en ze blijft al lachend en stuntelend een magische discografie bij elkaar sprokkelen.

31 januari 2024
Laurens Leurs