#Nieuwjaarsdeuntjes - U2 - New Year’s Day (1983)

#Nieuwjaarsdeuntjes - U2 - New Year’s Day (1983)

Een nieuw jaar en dus is het de hoogste tijd voor nieuwjaarsgericht auditief gerief.

Het is bon ton om Bono en zijn genoten tegenwoordig af te zeiken, maar wij doen daar niet aan mee. Fantastische groep. En het occasionele vendelzwaaien en wereldverbeteren nemen we er wel bij. Groep die zich met veel bravoure en overgave een aantal keren (her)uitvond en elke keer weer zeer patent materiaal wist op te hoesten.

De derde, 'War', was een doorbraakplaat waarbij het jongetje van het debuut op de hoes hernomen werd en een stevige jongen was geworden. Dat bleek ook muzikaal, waar de klank (nog) potenter en dynamischer doorzette. De lp werd voorafgegaan door de ferme single New Year’s Day, die refereerde aan de vrijheidsstrijd van Solidarność onder leiding van Lech Walesa in Polen. Opnieuw een forse productie van Steve Lillywhite, die de live feel perfect naar de studio wist te vertalen en de uitgebreide tourreputatie zorgde voor een goed voorbereide groep. In de marge: de songs werden altijd en immer door alle vier ondertekend, hetgeen ook zorgde voor een hechte unit, die niet hoefde te bakkeleien over percentages en credits.

De eerste single, die in Amerika scoorde, mede met de hulp van MTV. Een song, waarin gitarist Edge vooral piano speelde, ook live, waar hij dit perfect wist te verenigen. Voor de winterse beelden in de video was een sessie in Stockholm geboekt, maar toen de sneeuw uitbleef, verkasten ze naar Sälen, waar er wel sneeuw en bovendien fotogenieke bergen waren.

De zinsnede “Under a blood red sky”, werd gebruikt als titel voor een live plaat later op het jaar. Volgens producer Lillywhite gemixt in goed tien minuten. Alles zat goed. Nieuwjaar klonk zelden krachtiger.

 

3 januari 2022
Patrick Van Gestel