#Nieuwjaarsdeuntjes - John Lennon - Happy Xmas (War Is Over) (1971)

#Nieuwjaarsdeuntjes - John Lennon - Happy Xmas (War Is Over) (1971)

Een nieuw jaar en dus is het de hoogste tijd voor nieuwjaarsgericht auditief gerief.

Een alternatief nieuwjaarslied dat een onverholen anti-oorlogs-protest in zich draagt, maar in plaats van sleebelletjes en klokken weerklinkt een kinderkoor met het mantra: "War is over, if you want it." Een boodschap die Lennon en Ono ook op ‘Imagine’ uitdragen: als genoeg mensen iets willen, zal het ook gebeuren. Naïef maar oprecht.

Geschreven in een hotelkamer in New York en aansluitend opgenomen op een avond en nacht van 28 op 29 oktober 1971 in de Record Plant. Uitgebracht in de Verenigde Staten, waar het geen zier deed, maar het daaropvolgende jaar werd het bij rerelease in de UK een topvijfhit, waarna het dan toch opgepikt werd in Amerika en tot een kerstevergreen transformeerde.

Het kinderkoor is dat van het Harlem Community Choir en de productie was in handen van Phil Spector, die geen kerstnoviet was, aangezien hij in 1963 al een forse kerstplaat had gemaakt: ‘A Christmas Gift For You From Phil Spector’ met artiesten als The Ronettes, The Crystals, Love en Soxx & The Bluejeans. Ongelukkig viel die release samen met de moord op President John F. Kennedy, waardoor de plaat karig verkocht. Maar mettertijd werd het wel een klassieker.

Aan het begin van Happy Xmas (War Is Over) hoor je Yoko fluisteren: “Happy christmas, Kyoko”. Kyoko Chan Cox was de dochter van Yoko Ono en Anthony Cox en John fluistert: “Happy christmas, Julian” voor de zoon, die hij had met Cynthia Lennon. Grappig was ook dat Lennon de gitaristen voorhield dat ze moesten spelen alsof het al kerst was. Toen één van de gitaristen aanhaalde dat hij Joods was, repliceerde Lennon dat hij dan maar moest spelen alsof het zijn verjaardag was.

Lennon werd in 1980, drie weken voor kerstmis, vermoord en de rerelease van de single werd uiteraard opnieuw een hit hetgeen nog eens herhaald zou worden in 1981, 2003 en 2007.

9 januari 2022
Laurens Leurs