#Nieuwjaarsdeuntjes - Jeff Buckley - New Year’s Prayer (1998)

#Nieuwjaarsdeuntjes - Jeff Buckley - New Year’s Prayer (1998)

Een nieuw jaar en dus is het de hoogste tijd voor nieuwjaarsgericht auditief gerief.

De song is gebaseerd op een gedicht dat Buckley schreef als 'My New Year’s Eve Prayer', dat hij voordroeg op 1 januari 1995 op de jaarlijkse New Year’s Day Poetry Marathon in de St. Marks Church in New York. Daags tevoren had hij nog opgetreden in het vlakbij gelegen Sin-é Café, waar hij resideerde en waarvan ook sessies zouden uitgebracht worden.

De Poetry Marathon bestond al van in 1974 en werd ook opgeluisterd door mensen als Patti Smith, William S. Burroughs en Allen Ginsberg. Gek genoeg wordt nieuwjaar niet vernoemd in de tekst, maar de periode kan afgeleid worden uit de openingszin: “You, my love, are allowed to forget about the Christmas / You just spent stressed out in your parents' house”.

En verder heeft Buckley lak aan voornemens en bepaalt hij dat er niets mis is met hoe we zijn en dat er niets is om beschaamd voor te zijn. Kicking resolutions met andere woorden. Buckley nam het nummer op eind 1996, begin 1997 met Tom Verlaine als producer en het zou pas postuum verschijnen na zijn onfortuinlijke zwempartij in de Mississipi op 29 mei 1997 op 'My Sweetheart, The Drunk' in 1998.

“Feel no shame for what you are / Stand absolved behind your electric chair, dancing” En dansen zullen we. Ook en vooral in 2022.

6 januari 2022
Laurens Leurs