Niet te missen op Domino '09

Achtergrond

Al dertien jaar presenteert Domino de meest uiteenlopende premiéres en worden er op dit festival verbanden gelegd die logisch lijken, maar het toch niet altijd zijn. Je krijgt er met andere woorden de kans om kennis te maken met ongewone, gekke, rare, maar altijd eerlijke muziek. Dat is dit jaar niet anders. Wij hebben enkele namen op een rijtje gezet voor u, maar staart u zich daarop vooral niet blind. De opgegeven uren zijn slechts indicatief en er staan uiteraard nog andere bands/artiesten op het programma. Check dus vooral de webpagina van Domino voor je vertrekt.

Niet te missen op Domino '09



JON HOPKINS
Wanneer: 8 april 2009 - 19.00 uur
Wat:  een verbinding van elektronische beats, sferische klanken en minimale pianotouches
Waarom:  Iets steviger dan Johannsson en Fennesz, kruidt deze Engelsman je avond met zachte digitale klanken. Repetitief dat wel, maar echte soundscapes kan je Jon Hopkins niet toeschrijven. Lekker intiem, maar niet vies van een uitbarsting!
Kost: €19/16

JOHANN JOHANNSSON
Wanneer: 8 april 2009 - 21.00 uur
Wat: Ijslandse experimentele composities die klassiek en elektronisch naadloos verbinden.
Waarom:  De Ijslandse groep rond Johann Johannsson is een sprankelende slok klassiek en elektronica in één teug naar binnengieten en daarna languit genieten van de nasmaak.  Heerlijk atmosferisch zinderende golven in je oorschelp.
Kost: €19/16

A PLACE TO BURY STRANGERS
Wanneer: 8 april 2009 - 22.00 uur
Wat:  the loudest band of New York
Waarom:  een donkere, meer experimentele en vooral luidere benadering van indie. Drones, doordrongen van feedback.  Shoegaze, maar dan luider, psychedelisch, een muur van geluid, ...
Kost: €21/18

VENETIAN SNARES
Wanneer: donderdag 9 april 2009 - 20.30u
Wat: duizendpoot die garant staat voor het hardere breakcore/drill 'n' bass-werk
Waarom:  voor iedereen die een beetje voeling heeft met elektronische muziek is Venetian Snares - echte naam: Aaron Funk - gewoon verplichte kost. Verwacht je alleszins aan een explosieve set.
Kost: €20/23

A CERTAIN RATIO
Wanneer: 10 april 2009
Wat:  onlangs terug opgedoken newwave-icoon
Waarom:  in de tachtiger jaren werd de band zowat door iedereen over het hoofd gezien, maar hun eigenzinnige, soulvolle en aan invloeden van disco en aanverwanten onderhevige muziek werd terug actueel. Onlangs bracht de band zelfs een nieuw album uit.
Kost: €19/16

BLK JKS
Wanneer: 10 april 2009
Wat:  Naar eigen zeggen een fusie van traditionele township jazz, metal, de Afrobeat van Fela Kuti, reggae en dub.
Waarom:  de verwijzingen naar TV On The Radio zijn niet van de lucht, maar de injectie met Afrikaanse invloeden geeft deze band een totaal nieuw en eigen gezicht. Gezien ze afkomstig zijn van Zuid-Afrika klinkt dat alles ook nog eens behoorlijk authentiek.
Kost: €19/16

SVARTE GREINER
Wanneer: 11 april 2009 - 20.00 uur
Wat:  minimal electro meets post-classic
Waarom:  Omdat Erik Skodvin onheil hoorbaar kan maken. Dat doet hij met de meest ongewone geluiden. Op die manier creëert hij een ongemakkelijk gevoel bij de luisteraar, die niet anders kan dan gebiologeerd toehoren.
Kost: €19/16

DE PORTABLES
Wanneer: 11 april 2009 - 22.00 uur
Wat:  behoort tot het beste wat België momenteel te bieden heeft
Waarom:  de term postrock wordt door de Portables herleid tot een voetnoot. Niets muzikaals is hen namelijk vreemd, ook al houden ze er wel van af en toe eens goed loos te gaan. En de humor doet de rest.
Kost: €12

MONO
Wanneer: 12 april 2009 - 21.00 uur
Wat:  Japans post-rockkwartet dat op Domino z'n tiende verjaardag mag vieren.
Waarom:  Zoals dat met alles gaat in Japan, wordt ook muziek daar uitvergroot tot gigantische proporties. Deze band heeft net zijn vijfde album uit en komt dat maar al te graag voorstellen.
Kost: €21/18

GRAMPALL JOOKABOX
Wanneer: 13 april 2009 - 20.00 uur
Wat:  ondefinieerbare folk met gekke stemmetjes en andere ongein.
Waarom:  Precies omdat je er je vinger niet kan opleggen, het alle kanten opwaait en daardoor op zijn beurt weer opwindend is.
Kost: €21/18

THE INVISIBLE
Wanneer: 14 april 2009 - 19.45 uur
Wat:  trio bestaande uit leden van Matthew Herbert, Zongamin en Polar Bear
Waarom:  omdat ze de Engelse TV On The Radio worden genoemd (dat hebben we nog gehoord). Maar er wordt ook verwezen naar Scritti Politti, Talking Heads, Robert Wyatt, Prince en de late Radiohead.
Kost: €19/16

7 april 2009
Patrick Van Gestel