Niet te missen muziekseries op YouTube (deel 2)

Achtergrond

Verdwalen op Youtube; het fenomeen is u waarschijnlijk wel bekend. Wat begint bij het bekijken van een videoclipje van uw favoriete artiest, eindigt met het schuimbekkend afschuimen van die rechterkolom. Kanalen worden gevolgd, favorietenlijsten worden aangedikt en “Vind ik leuk”-s worden aangeklikt. Uren verstrijken, nachten vallen. En u, u blijft maar verder klikken. DaMusic ziet door het bos de interessantste bomen en leidt u met genoegen door deze wildernis.

Niet te missen muziekseries op YouTube (deel 2)



Een andere rapper die niet vies is van grootspraak en pocherij is 2 Chainz. Zijn nummers gaan meestal over geld en ander prijzig materiaal. Daarom krijgt hij de kans van GQ magazine om de meest luxueuze goederen op deze planeet te bewonderen tijdens ‘Most Expensivest Shit’. Alsof hij dacht dat hij al alles gezien had, valt Titi Boy van de ene verbazing in de andere. Zo brengt hij een bezoekje aan de duurste suite van New York, zet hij zijn tanden in de duurste hamburger en verwent hij zijn oren met de duurste koptelefoon ter wereld. “C.R.E.A.M.” is hier meer dan ooit van tel.

Altijd prijs, altijd gewonnen met kanalen zoals Pitchfork en Noisey. Bij Pitchfork kan je mooi in beeld gebrachte live optredens bekijken, het kanaal Selector bezoeken voor interviews, freestylesessies en beatselecties van rappers en producers, maar waar we vooral veel plezier aan beleven is ‘Over/Under’. Verschillende artiesten krijgen er een random onderwerp voorgeschoteld waarbij ze uitleggen waarom dat volgens hen onder- of overgewaardeerd is, wat soms leidt tot grappige anekdotes of gedachtenspinsels. Riff Raff, Danny Brown, Artic Monkeys, Flylo en nog een horde artiesten hebben al hun onomwonden mening uitgesproken.

Bij Noisey, een zusterkanaal van Vice magazine, staat er ook zeer origineel beeldmateriaal te wachten om ontdekt te worden. Zo kan je bij ‘You Review’ muziekrecensies bekijken door oa. schattige honden en kleine kinderen. Altijd al willen weten wat kinderen vonden van Paranoid Android of de muziek van Skrillex? Dan is ‘You Review’ zeker spek voor uw bek. Iets volwassener en razend interessant is ‘Guitar Moves’. In dit format gaat de sympathieke Matt Sweeny met zijn gitaar op bezoek bij de grootste gitaarkunstenaars op aarde. Van Josh Homme en Dan Auerbach tot Kid Rock en Albert Hammond Jr. Allemaal leggen ze hun specifieke sound uit en geven ze gitaartips mee. Het format is dan ook niet voor niets bekroond met een Webby award.

Andere verborgen pareltjes kan je vinden bij Fact Magazine. In het boeiende ‘Against The Clock’  kan je zien hoe je favoriete ambientproducer uitgedaagd wordt om een nummer te schrijven in tien minuten. Ongelofelijk wat sommigen er in zo’n korte tijd van kunnen maken en het is zeker een stukje van je tijd waard. Een ander leuk format op het Fact kanaal is ‘Singles Club’, waar artiesten naar hun mening gevraagd wordt over verschillende actuele singles van collega’s. Vorig jaar was Dj Rashad aan de beurt, die in April van dit jaar dood in zijn appartement werd teruggevonden na een overdosis cocaïne en heroïne.

18 november 2014
Joris Roobroeck