Niet te missen muziekseries op YouTube (deel 1)

Achtergrond

Verdwalen op Youtube; het fenomeen is u waarschijnlijk wel bekend. Wat begint bij het bekijken van een videoclipje van uw favoriete artiest, eindigt met het schuimbekkend afschuimen van die rechterkolom. Kanalen worden gevolgd, favorietenlijsten worden aangedikt en “Vind ik leuk”-s worden aangeklikt. Uren verstrijken, nachten vallen. En u, u blijft maar verder klikken. DaMusic ziet door het bos de interessantste bomen en leidt u met genoegen door deze wildernis.

Hebt u altijd al willen weten waar uw favoriete artiest in zijn vrije tijd zoal naar luistert? Begin dan uw queeste bij ‘What’s In My Bag’ op het Amoeba-kanaal. De vriendelijke mensen van Amoeba laten artiesten los in hun platenwinkel en die komen terug met vinyl waar ze hun hart aan verloren hebben. Of gewoon met die ene plaat die nog ontbrak in de collectie.

Van acteurs tot muziekgrootheden, van A-track tot Dave Grohl, van Mac Demarco tot Moby en van Disclosure tot Noel Gallagher. Allemaal zijn ze buitengegaan met een grote glimlach en die gekende jeugdige blos op de wangen, klaar om zich zo snel mogelijk op die nieuwe aanwinsten te storten. Amoeba is hier al enkele seizoenen mee bezig want er zijn al driehonderdzesenveertig artiesten de revue gepasseerd. Een volledige lijst met deelnemers kan je hier vinden.

Een andere rots in de branding uit de muzikale webseries draait rond één van de excentriekste interviewers aller tijden: Nardwuar The Human Serviette. Elke artiest die een optreden plant in Vancouver, Canada krijgt Nardwuar op zijn boterham. De man ziet er uit als een fleurige nerd en heeft ook een vreemde stijl van vragen stellen. Iets wat bij artiesten die hem niet kennen de wenkbrauwen doet fronsen. Gaandeweg het gesprek vordert, komt Nardwuar met geschenken op de proppen en persoonlijke anekdotes, die monden doen openvallen. Veel terugkerende zinnen zijn: “How do you know this?” en “Are you from the CIA or something?”

Sommige artiesten lopen weg midden in het interview (Kid Cudy), andere reageren met fysiek geweld (Blur, Skid Row), maar de meeste zijn gewoon onder de indruk van zijn buitengewoon sterk opzoekingswerk. Zijn bekendste interview is zonder twijfel dat met Nirvana uit 1994, maar wij pikken er graag het interview met Pharrell – toen nog bij N.E.R.D. - uit. De wereldster staat erom bekend niet de vrolijkste persoon te zijn om te interviewen en die reputatie lijkt hij in het begin ook erg hoog te houden. Tot Nardwuar op dreef komt en hij Pharrell na twee minuten inpakt en afwerkt met een strikje. Het begin van een hechte vriendschap.

Elke artiest weet dat zijn ster meer begint te fonkelen als hij zichzelf als individu weet te verkopen. “It’s all about the footage baby!” Krak in het vak is rapper Action Bronson, die uw maag en darmen onveilig maakt met ‘Fuck, That’s Delicious’. Met een serieuze bagage als kok gaat Bronselini tijdens zijn tour op zoek naar zijn persoonlijke, culinaire hoogtepunten. U ziet beelden van zijn waanzinnige optredens, afgewisseld met braspartijen in eettenten over de hele wereld. Voorbeeld? Wij lagen plat toen Bronson in London middenin zijn optreden de zaal verliet omdat hij honger had, met in zijn zog een horde fans, die zijn naam scandeerden. Hoog tijd dat de rapper nog eens in België passeert!

20 november 2014
Joris Roobroeck