Nicolas Michaux - Nos Retrouvailles

Nicolas Michaux - Nos Retrouvailles

Nu grenzen weer open gaan, blinken we ons busje op voor een tripje richting de Provence. En wie beter op de speakers dan Nicolas Michaux met de nieuwe single? 

Nicolas Michaux bracht onlangs Nos Retrouvailles uit, de nieuwe single van het aankomende album 'Amour Colère' dat in september uitkomt.

Nos Retrouvailles is een heerlijk, klassiek aanvoelend nummer dat de belofte in zich houdt van een warme, lange zomer, maar tegelijk melancholisch klinkt als soundtrack bij een wanhopige, tot mislukken gedoemde zomerliefde of een film van Pasolini.

Met deze track nestelt Michaux zich ergens tussen Alain Souchon en Andy Shauf met een verhaal over een denkbeeldige wereld waar de bruid haar sluier oplicht in een stad van gekken, waar de zielen onder water staan en de geliefden pure diamanten zijn in een verborgen groen en blauw dal, met in de verte een glimp van de hoge donkere vestingmuren van de hedendaagse stad.

De opname en productie is door Michaux zelf gemaakt met de hulp van trouwe medewerker en drummer Morgan Vigilante. De begeleidende video is van Simon Vanrie en werd gefilmd binnen de grenzen van de stad Brussel op industrieel braakliggend terrein, wat de parallelle symboliek van de poëtische visie onderstreept. Het is een plek waar liefde en natuur herleven op het puin van de wereld van de vorige generatie.

Nicolas Michaux over Nos Retrouvailles: "Ik begon met het schrijven van dit liedje in 2016 toen ik voor het eerst naar Samsø ging. Het was zonnig op de kleine binnenplaats van het huis dat we toen huurden. Ik maakte het drie jaar later af toen ik terugkeerde naar het eiland, en maakte een akoestische versie voordat ik enkele maanden later de versie produceerde die op het album staat.

Het is een beetje mysterieus, maar ook goed uitgebalanceerd. Ik heb nauwelijks het gevoel dat ik het geschreven heb. Het was er altijd al. Alsof ik het ontdekt heb in plaats van gecomponeerd. Het leent zich voor verschillende interpretaties en dat is wat ik er leuk aan vind. Het heeft meer dan één stem.

Zoals veel van mijn liedjes vind ik dat het door een vrouw moet worden gezongen en niet door mij. Het is misschien mijn vrouwelijke kant die creëert, schrijft, zingt. De mannelijke kant scheurt het bierblikje open aan het einde van de opname."

Op 1 oktober spelt Nicolas Michaux in de Rotonde van de Botanique.

1 juli 2020
Marc Alenus