Nick Cave & The Bad Seeds - 'Dig Lazarus Dig' (2007)

Hoesbui

Nick Cave & The Bad Seeds - 'Dig Lazarus Dig' (2007)

Het is het eerste dat je ziet, als je een plaat koopt: de hoes. Of – in het Engels klinkt het altijd iets gewichtiger – het artwork. Te vaak gaan we voorbij aan de aantrekkingskracht die een album- of singlehoes kan hebben. Vraag maar aan New Order die in Peter Saville een geknipt kunstenaar vonden en daarmee op zich al deden uitkijken naar de volgende release van de band.

Het moet niet altijd een schilderij zijn dat een platenhoes siert. Het kan ook een regelrecht kunstwerk op zich zijn. Dat is het geval bij deze plaat van Nick Cave & The Bad Seeds. Het betreft een lichtinstallatie van zowaar bijna tweeënhalve meter hoog. Maar het resultaat mag er zijn.

Het was eerder toevallig dat Cave de artiesten in kwestie tegen het lijf liep. Tim Noble en Sue Webster wilden de verjaardag van die laatste vieren in Ijsland, want het was daar dat Cave optrad en ze wilden de show zien. Alleen... een inkomticket hadden ze niet. Dus contacteerden ze een dame, die ze ooit over de vloer hadden gekregen en die hen toen had uitgenodigd naar Ijsland. En toen ging alles snel.

Die dame bleek namelijk Dorrit Moussaieff te heten en zij was de vrouw van de toenmalige president van Ijsland. Dus viel er bij het kunstenaarsduo plotseling een uitnodiging voor een diner bij de president in de bus. En dat op de avond van het concert.

Bleek ook mee aan tafel te zitten: ene Nick Cave. Van het één kwam het ander. Cave was gecharmeerd door het werk van het tweetal en de opdracht voor de cover van Caves nieuwe plaat was een logisch gevolg. Het ontwerp ontstond uit enkele kribbels van Cave, die dan tot licht en leven werden gebracht door Noble en Webster. Zevenhonderdvijfenzeventig lichtjes (en de nodige blaren op de vingers van Webster, die alles bedraadde) zorgden voor een spektakelstuk, dat ook op de cover van de plaat meteen op je afkomt. Let vooral ook op de kleurschakering in de lampjes!

Maar zo op een platenhoes blijft het klein bier vergeleken bij wat de originele installatie moet zijn geweest. Ook Cave was trouwens danig onder de indruk. In die mate zelfs dat hij er een boek rond maakte, waarin je een bijzonder leuk gesprek tussen de drie kan lezen.

Check de website van het kunstenaarsduo hier.

Idee: Erik Merlevede (Rock FM Online)

Foto: www.timnobleandsuewebster.com

26 mei 2019
Patrick Van Gestel