#NewYork – The Ramones - 53rd And 3rd (1976)

#NewYork – The Ramones - 53rd And 3rd (1976)

Deze week trekken we zeven dagen naar de Big Apple, naar New York, een stad die tot de muzikale verbeelding spreekt.

De hoek van 53rd Street en 3rd Avenue in Manhattan, New York, is de plek waar destijds jonge mannelijke prostituees oudere klanten aan de haak probeerden te slaan. Het gebied was een deel van wat bekend stond als The Loop, waar ook homobars zoals Rounds en Red te vinden waren. In 1994 zorgde hardhandig optreden van de politie - met zware steun uit de buurt - ervoor dat er een einde kwam aan de nachtelijke activiteiten in dat gebied. Ondanks veelvuldig protest werden er veel arrestaties verricht en werden de bars gesloten.

Dit nummer, geschreven door bassist Dee Dee Ramone, vertelt over die jonge mannelijke prostituees, de zogeheten Chicken Hawks die seksuele gunsten verkochten aan oudere mannen. Het gerucht deed de ronde dat ook Dee Dee, toen hij nog niet bij de band speelde, zich met dezelfde activiteiten bezighield om aan drugsgeld te komen. Als er enige waarheid in zit, dan nam hij dat geheim mee in zijn graf.

De song stond op het eerste Ramones-album. De band speelde hem al in de begindagen, in 1975, toen ze optraden in New Yorkse clubs als CBGB. Ze intrigeerden de klanten met hun onorthodoxe optredens, waarbij Dee Dee elk nummer aftelde ("1-2-3-4"), meteen nadat het vorige was afgelopen. Omdat de meeste van hun nummers ongeveer twee minuten duurden, konden ze er zo in minder dan dertig minuten een hele set doorblazen.

Voor de Ramones leek een nummer als dit niet zo vreemd. “We waren zelf zo raar,” zei Johnny Ramone. “Zingen over een man die terugkomt uit Vietnam, een mannelijke prostituee wordt en mensen vermoordt? Zoiets vonden wij normaal.”

19 augustus 2024
Laurens Leurs