#NewYork – The Pogues – Fairytale Of New York (1987)
Deze week trekken we zeven dagen naar de Big Apple, naar New York, een stad die tot de muzikale verbeelding spreekt.
Fairytale Of New York van The Pogues vertelt het verhaal van een Iers echtpaar dat naar Amerika emigreert, in de hoop het daar te maken als entertainers. Het nummer speelt zich af op kerstavond, en met een titel als Fairytale of New York verwacht je wellicht een happy end, maar de twee eindigen berooid en hun dromen spatten uit elkaar. Het nummer behoort tot de categorie droevige liedjes voor de feestdagen, zoals Blue Christmas, maar met de pittige dialoog - gezongen met een Ierse tongval ('Je bent een zwerver! Je bent een punk!') - is het een schunnig en grappig alternatief voor de kerstsfeer. Het echtpaar kibbelt de hele tijd en er geschiedt geen kerstwonder. Het herinnert ons eraan dat Kerstmis onze problemen niet oplost.
Maar waarom schrijft iemand zo’n liedje? Voor een weddenschap. Volgens Pogues-frontman Shane MacGowan werd hij uitgedaagd door Elvis Costello, die wilde wedden dat hij en Jem Finer (de banjospeler van de band) geen ‘slushy’ kerstduet konden bedenken. Costello was producer van hun album ‘Rum, Sodomy & The Lash’ uit 1985, en zou het jaar daarop trouwen met hun bassiste Cait O'Riordan.
De leadzang op Fairytale Of New York komt van MacGowan en Kirsty MacColl, een Engelse popzangeres die in eigen land hits scoorde met A New England en There's A Guy Works Down The Chip Shop Swears He’s Elvis. Toen Shane MacGowan en Jem Finer het nummer in 1986 schreven, hadden ze een duet tussen MacGowan en Cait O'Riordan in gedachten. Ze kregen het niet op tijd klaar om het in 1986 als kerstsingle uit te brengen, dus namen ze het pas in 1987 op. Tegen die tijd had O'Riordan de groep al verlaten en werden ze geproducet door Steve Lillywhite, de man van Kirsty MacColl. Hij liet haar een voorlopige zangpartij inzingen, in afwachting van een bekendere naam zoals Chrissie Hynde, maar ze deed het zo goed dat de band besloot haar opname te behouden.
Het nummer verscheen net op tijd voor Kerstmis 1987 en belandde in januari 1988 op het derde Pogues-album, ‘If I Should Fall From Grace With God’. Oorspronkelijk ging de tekst over een zeeman en een verre oceaan, maar de vrouw van Jem Finer stelde voor die te veranderen in een verhaal over een stel dat het moeilijk heeft tijdens de kerstdagen. Finer schreef nog een tweede nummer en speelde beide door naar MacGowan, die de melodie van het eerste combineerde met de verhaallijn van het tweede.
De song werd in 1987 als single uitgebracht en schopte het op Kerstmis bijna tot die felbegeerde eerste plaats in de hitlijst, een begrip in Engeland. Fairytale Of New York strandde nummer twee, voorafgegaan door The Pet Shop Boys met hun cover van Always On My Mind. De titel komt van de roman ‘A Fairytale Of New York’ van J.P. Donleavy uit 1961, die eveneens gaat over een Ier die naar New York komt, maar een heel ander plot heeft. De auteur vertelde op 18 december 2009 aan The Daily Mail: “Technisch gezien had ik juridische stappen kunnen ondernemen wegens piraterij, maar zoals ik Shane MacGowan ken - ik geloof dat zijn vader een fan is van mijn werk - besloot ik me daar niet druk over te maken.”
https://www.youtube.com/watch?v=j9jbdgZidu8